Остават броени дни, докато НАСА най-накрая реши на кого да

...
Остават броени дни, докато НАСА най-накрая реши на кого да
Коментари Харесай

Наближава съдбовен момент за НАСА: агенцията избира кой ще превозва астронавти до орбита!

Остават броени дни, до момента в който НАСА най-сетне реши на кого да повери задачата по превоза на астронавти до “Международната галактическа станция ”. Понастоящем има три компании, които създават пилотируеми галактически кораби.

Това са: Боинг – корпорация, която създава галактически транспортен съд с форма на капсула “CST-100 ”, СпейсЕкс – известната компания на Елон Мъск, която създава ракети “Фолкън ” и пилотируеми кораби “Драгън ”, и Сиера Невада – единствената от трите компании, която строи нови галактически совалки – те се споделят “Дрийм Чейсър ”.

Проблемът е, че бюджетът на НАСА е стеснен. Възможно е НАСА да реши да повери задачата единствено на една или две компании, което ще значи, че най-малко един от евентуалните превозвачи ще остане без средства. Американската галактическа организация желае най-късно до края на 2017 година да има дарба за независимо изстрелване на астронавти до орбита, без помощта на Русия, и се чака да избере този транспортьор, който има максимален късмет да се оправи в период.

 Dream Chaser Landing

На фотографията: дребната совалка “Дрийм Чейсър ” по време на тестово кацане в края на предходната година. Дали НАСА ще се довери на компанията Сиера Невада и совалките “Дрийм Чейсър ”, които тя създава? Credit: Sierra Nevada Corp

Какво ще стане обаче с тези компании, които не получат средства? Статия на Спейс Нюз хвърля светлина – другите компании имат друго виждане.

От тях Боинг е единствената, която твърди, че при положение, че не получи средства от НАСА, най-вероятно ще спре създаването на кораба “CST-100 ”. Вицепрезидентът и основния началник на комерсиалната стратегия Джон Мълхолънд е безапелационен: “Това ще е мъчно решение ”.

СпейсЕкс обаче ще продължи работата по кораби “Драгън ” и ракети “Фолкън ”, даже и без помощта на НАСА. Бившият астронавт на НАСА Рийд Уайзман, който в този момент работи за СпейсЕкс, твърди следното: “Надяваме се, че ще продължим партньорството с НАСА, само че няма да спрем ”. Уайзман е сигурен, че в случай че СпейсЕкс не бъде определена от НАСА, това ще “промени нещата трагично ” и ще забави работата. Но няма да я приключи изцяло.

Президентът на Сиера Невада, Марк Сирангело, също позволява опция да продължи работа по совалката “Дрийм Чейсър ” и се надява при положение на липса на интерес от НАСА да откри опция за пазар отвън формалния транспорт до “Международната галактическа станция ”. “Аз мисля, че сме в позиция, която ни разрешава да продължим напред ”, споделя той. “Не споделям още дали можем или не можем – това е нещо, което би трябвало да обсъдим ”.

Вероятно НАСА ще вземе окончателнто решение за това на кои компании да се довери или напълно в края на август, или през септември.

Доскоро НАСА се усещаше удобно с това да купува места за полети на съветските кораби “Союз ”, без да избързва със градежа на нов галактически транспортен съд.

Но задълбочаващата се обстановка в Украйна, непрекъснатото налагане на наказания, несъмнено затруднява връзките сред Съединени американски щати и Русия като цяло и включително и в галактическата активност в частност.

Засега двете страни не престават да си партнират по плана “Международна галактическа станция ”. Но никой не може да планува по какъв начин ще се развият нещата в бъдеще.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР