Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при

...
Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при
Коментари Харесай

Намаляването на ДДС на храните от първа необходимост, няма да свали цените им

„ Основният фокус на антикризисните ограничения би трябвало да бъде подложен при компенсирането на тези пластове от българското общество, които зависят от бюджета. “ Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него обезщетенията за бизнеса не би трябвало да са идентични за всички.

„ Има сегменти в бизнеса, които доста бързо трансферират повишаването на цените на тока, газа и другите енергоносители върху крайната продукция, а има и такива браншове, където това е затруднено “, съобщи той.

Икономистът акцентира, че намаляването на Данък добавена стойност може да помогне при някои артикули, които са свързани с първостепенни потребности, като самун и други

„ Но и там не сме доста сигурни дали намаляването на Данък добавена стойност ще се изрази в понижаване на цените или даже закъснение на повишаването на цените, защото тук има една икономическа специфичност. Това са артикули с ниска разтегливост на търсенето, т.е. артикули от първостепенна нужда и при тях тежестта на цените се трансферира върху потребителя. Колкото и добре да е намаляването на Данък добавена стойност на хляба, само че тъкмо при него е минимум евентуално да се изрази в понижаване на цената “, съобщи проф. Ганчев.

По отношение на цялостната обстановка той означи, че стопанската система продължава да пораства, въпреки и не с тези темпове, които се възнамеряваха през предходната година.

„ Икономиката продължава да пораства, въпреки и със забавени темпове. Основно става дума за номинален напредък, само че има и към 2%, регистриран е повишен експорт и импорт “, сподели проф. Ганчев.

Ситуацията с инфлацията ще зависи значително от интернационалните пазари.

„ Доколкото има някакво успокоени на пазара на горива, може да има и някакво усмиряване на инфлацията, само че никой не може да планува какво ще се случи през идващите месеци, поради диалозите за наказания, войната в Украйна “, съобщи проф. Ганчев и добави:

„ Пресилено е да се каже, че инфлацията ще се забави “, добави той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР