Основната заплата на един професор в Алма матер е 1200

...
Основната заплата на един професор в Алма матер е 1200
Коментари Харесай

Защо заплатите в СУ са по-ниски от учителските?

Основната заплата на един професор в Алма матер е 1200 лева, а чистата заплата след облагане възлиза на към 931 лева Един доцент взима 1080 лева, а брутното му заплащане е 838 лева В същото време главната заплата на основен помощник в СУ е 950 лева, а заплатата на един помощник - 920 лева
Това е проблем от 30 години. Дори малко да са се нараснали заплатите, съм сигурен, че всеки от сътрудниците работи и нещо друго. Това съобщи в ефира на утринния блок на bTV ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", проф. Анастас Герджиков, разяснявайки ниските заплати във Висшето образователно заведение.
 Ректорът на СУ: Все повече непознати студенти избират България Ректорът на СУ: Все повече непознати студенти избират България
„ Системата за качество на Софийския университет не е официална и работи в действителност добре. СУ е от дребното, които не си разрешиха да...
По думите на ректора всеки е намерил метод за някакви други доходи. Според Анастас Герджиков е разговаряно с финансовия министър, който е реагирал позитивно на нуждата да се усилят заплатите на преподавателите в СУ.
Анастас Герджиков разяснява, че съотношението сред преподаватели и студенти е определящо за ниските хонорари в най-сторото. 
Проф. Герджиков призна, че има хора в университета, които са назначени на две или повече позиции. Имо 150 души преподаватели, които получават по-висока заплата от мен, а от администрацията, това са най-малко 10 души, сподели още Анастас Герджиков. Той отхвърли чиновник с военно обучение да дава отговор за финансите на университета.
По отношение на митингите на студентите пред Ректората на СУ, проф. Анастас Герджиков означи, че всеки има право да стачкува.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР