Основната мярка в реформата е увеличаване на пенсионната възраст от

...
Основната мярка в реформата е увеличаване на пенсионната възраст от
Коментари Харесай

Безредици и сблъсъци във Франция, след като съдът подкрепи реформата „Макрон“

Основната мярка в промяната е увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Счита се основната мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от митинги и стачка в цялата страна, а през вчерашния ден се организира и 12-ият ден на общонационална протестна готовност. Според синдикатите в нея са се присъединили над 1,5 милиона души, а съгласно министерството на вътрешните работи - 380 000 души.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, откакто той мина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе признат от болшинството при две гласувания на две четения. В Националното заседание обаче при първи прочит не остана време за гласоподаване и дебатите бяха прекратени в периода, предписан от конституцията. После държавното управление употребява член 49,3 от конституцията, с цел да прокара там текста без избор.

В подмяна на това по силата на този член депутати можеха да изискат избор на съмнение на държавното управление. Бяха импортирани два вота на съмнение и двата се провалиха. След което държавното управление и съперниците на промяната сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на промяната, елементи от него или да разгласи, че целият текст дава отговор на конституцията. Съветът избра третото решение, напомня Българска телеграфна агенция. 



Днес митинги още веднъж имаше в цяла Франция. В Париж протестиращи скандираха: " Конституционна или не, тази промяна не я желаеме ", " Вън Макрон! " и " Ще стигнем до анулацията на промяната ". В Лион към този момент се стигна и до конфликти със силите на реда и полицията бе принудена да употребява сълзотворен газ.

На доста места страната има и пътни блокади, като за довечера са планувани 131 протестни акции в цялата страна. 

Зоната, в която заседаваше Конституционният съвет в Париж - Кралският замък, бе заобиколена от полицейски заграждения и ще остане отцепена до на следващия ден сутринта.

Същевременно през днешния ден Макрон насочи покана към синдикатите за среща на 18 април. А те от своя страна го приканиха да не подписва и обнародва закона, като припомниха, че французите всеобщо са отхвърлили пенсионните промени. Профсъюзите споделиха, че няма да одобряват среща с изпълнителната власт до 1 май, за когато афишират нов ден на общонационална готовност против пенсионната промяна. Френският министър на труда Оливие Дюсо отхвърли апелите на синдикатите и съобщи, че френската пенсионна промяна ще влезе в действие, както е планувано на 1 септември.

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП

Президентът пази промяната на пенсионната система, тъй като, съгласно него, тя ще помогне на страната да запази модела на обществената си система на фона на демографския спад. 

В изказването на Конституционния съвет през днешния ден бе пояснено, че той е цензурирал в текста единствено някои второстепенни аспекти на промяната. Блокиран е бил и план за гражданска самодейност за осъществяване на референдум по отношение на пенсионната промяна. Левицата разчиташе Съветът да ѝ даде зелена светлина по този параграф и да стартира да събира гласове. Нужни бяха 4,8 милиона гласа, с цел да се провежда общонационален референдум по отношение на пенсионната промяна. 



След решението на Конституционния съвет френската премиерка Елизабет Борн сподели, че тук няма нито спечелили, нито победени. 

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон съобщи, че битката продължава, а лидерката на крайната десница Марин Льо Пен предизвести, че ориста на пенсионната промяна не е подпечатана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР