Основната линия, по която върви полицейското разследване в Бразилия на

...
Основната линия, по която върви полицейското разследване в Бразилия на
Коментари Харесай

Изчезването на британски журналист в бразилска Амазония най-вероятно е свързано с „рибната мафия“

Основната линия, по която върви полицейското следствие в Бразилия на изгубването на английски публицист и представител на коренното население в Амазония сочи към интернационална мрежа, която заплаща на небогати риболовци да ловят нелегално риба в територия, в която коренното население има специфични права, оповестиха управляващите, представени от Асошиейтед прес.

Журналистът на свободна процедура Дом Филипс и Бруно Перейра от коренното население в района са били видени за финален път предходната неделя сутринта покрай долината Жавари, която е втората по величина територия на коренното население в Бразилия. Тя е в регион с размера на Португалия и граничи с Перу и Колумбия.

Двамата мъже са били в селището Сан Рафаел. Те са се прибирали с лодка до близкия град Аталая до Норте, само че по този начин и не стигнали до него.

След закъснение първоначално, армията, флотът, гражданска отбрана, щатската полиция и доброволци от коренното население бяха мобилизирани за присъединяване в издирването на изчезналите. Вчера федералната полиция сподели, че към момента се проучват човешки остатъци, открити предния ден в региона, където двамата мъже изчезват.

Схемата се управлява от локални предприемачи, които заплащат на риболовци да влизат нелегално в долината Жавари, да ловят риба и да им я доставят. Сред най-ценния улв е арапайма - най-голямата сладководна риба в света. Тя доближава тегло до 200 кг и дължина 3 метра. Рибата е продавана в околните градове в Колумбия, Бразилия и Перу.

Единственият прочут обвинен за изгубването на Филипс и Перейра е рибарят Амарилдо да Коща де Оливейра , прочут и като Пеладо, който е задържан. Според локални хора, които са били с журналиста и придружителя му, Де Оливейра размахвал пушка пред тях в деня преди да изчезнат. Той отхвърля да е направил нещо неправилно и съгласно негови родственици споделил, че военните служители на реда го измъчвали, с цел да изтръгнат самопризнание.

Перейра, който в предишното е бил отпред на държавната организация за коренното население, е взел участие в няколко интервенции против незаконния лов на риба. В тях по предписание риболовните такъми на нарушителите се изземват и унищожават, а на риболовците се постанова санкция и за малко ги задържат. Само коренното население има право да лови риба  в своите територии.

Мотивът за закононарушението е персонална омраза поради риболовни инспекции, сподели кметът на Аталая до норте Денис Паива.

Федералната полиция обаче не изключва и други хипотези в следствието, с изключение на „ рибната мафия “, тъй като в региона има засилен наркотрафик.

Навлизане в обширната котловина Жавари трае към месец, споделя Маноел Фелипе – локален историк и преподавател. За всяко нелегално навлизане рибарят получава равноценност на минимум 3000 $.

Хората, които заплащат на риболовците, са колумбийци, сподели Фелипе. Според него в колумбийския град Летисия всички са били ядосани на Бруно Перейра и е допустимо да са изпратили някой да го убие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР