Основна отговорност, която имаме като родители, е да осигуримбезопасна и

...
Основна отговорност, която имаме като родители, е да осигуримбезопасна и
Коментари Харесай

Защо е важно децата да се возят в столчета и как да изберем правилното?

Основна отговорност, която имаме като родители, е да осигуримбезопасна и предпазена средаза децата си. Децата имат доста слаба (или никаква) преценка за рисковете, което неизбежно води до разнообразни произшествия, в случай че родителите не вземат нужните ограничения, пишеkidsonboard.bg.

Едно от най-опасните неща, които постоянно вършим с децата си, е шофирането и присъединяване в придвижването по пътищата.Никой не излиза от вкъщи си с концепцията, че ще стане участник в злополука, само че в действителност в никакъв случай не знаем какво ще ни се случи.Автомобилните произшествия са измежду водещите аргументи за гибел при деца.Рязко прекъсване или злополука с 40 км/ч са изцяло задоволителни да наранят съществено дете по време на път.

Заради тези физиологични специфики децата имат потребност отдопълнителна отбрана в колата, с цел да може тялото им да се оправи със силите, провокирани при злополука.

При удар, катурване или ненадейно прекъсване необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота им количество кинетична сила.

Правилно монтиранотодетско столченамалява скоростта си със същата скорост като автомобила и по този метод разпределя кинетичната сила, влияеща върху тялото на детето за по-дълъг интервал и за по-дълго разстояние.

!При произшествие с 50 км/чдете, което не е обезопасено, ще бъде изхвърлено напред със мощ от 30 до 60 пъти по-голяма от личното му тегло и ще претърпитравма, равносилна на рухване от 6-ия етаж!Също толковаопасно е детето да се държи в скутана родителя. При скорост 50 км/ч вероятността от гибел на детето, седящо в скута на родителя, е към 70%. Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. ще излети от ръцете на възрастния, защото ще бъде изложено на мощ от над 135 кг. Да се удържи такава движеща се маса е невероятно!

Детските столчета за кола ипредпазните коланиса предопределени за попречване или минимизиране на пострадванията от произшествия. Неизплозването на детски столчета, неправилниятмонтаж на столчетатаи неслагането на защитния колан обричат децата на тежки и от време на време съдбовни контузии.

Пътните произшествия се случват както на къси, по този начин и на дълги дистанции, в градска и отвън градска среда, затовадецата би трябвало да се возят в столчета, които дават отговор на възрастта, растежа и тежестта им, конфигурирани са вярно, пасват добре в автомобила и се употребяват правилнопри всяко пътешестване.

Винаги закопчавайте детето си в столчето! Това може да избави живота му.

Често се питаме „ Защо да купя столче Х за 500+ лева, като на пазара има столче У за 100 лева? Нали всички са тествани!? “

!Когато купуваме столче за кола, в действителност купуваме отбрана за детето си при положение на пътен случай. Това е единствената и най-важна функционалност на детските столчета!

Краткият отговор на този въпрос е -НЕи това се дължи главно на вложените материали, експертиза и технологии.

Материалите

Без значение какъв артикул купуваме, постоянно има значение от какво е създаден той. При столчетата за кола материалите са от изключителна значимост заради няколко аргументи:

1. Единствената задача на столчето за кола е да обезпечава сигурност в рискови обстановки. Затова и материалите, от които то е направено,трябва да са устойчиви на мощно напрежение, както и да бъдат енергоемки. Това значи да не могат да се счупят при случай и в това време да поемат огромна част от кинетичната сила, с цел да не бъде засегнато детето ни.

Първите прототипи на столчетата за кола са се появили още през 1898 година, като тяхната функционалност е била да придържат децата, с цел да не падат от седалките. В тези времена шофирането е било занятие на богатите, броят на колите по пътищата е бил доста по-малък, самите коли са развивали доста по-ниски скорости и трафикът не е бил по този начин натоварен, както в този момент. Навлизането на всеобщото автомобилопроизводство и увеличението на броя коли довело до увеличение на пътните произшествия, а с него и до увеличение броя на жертвите от произшествия. Така се появяват първите предпазни колани, а в следствие и първите столчета за деца, чиято цел е да защитят детето при случай на пътя. С годините технологиите се развиват доста, организират се голям брой проучвания и столчетата за кола се трансформират доста. Всяка година се вкарват все по-нови и съвременни технологии и дизайн, с единствената цел да се увеличи равнището на сигурност, което доста да понижи детската смъртност и пострадвания. Това развиване продължава и до през днешния ден.

Това от една страна е най-важният фактор при избора на столче, само че от друга е директно обвързван с материалите и технологиите, които са употребявани за неговото произвеждане. Безопасността, която столчето обезпечава, е главното и най-важно нещо, за което би трябвало да следим, когато избираме. Столчетата за кола би трябвало наложително да дават отговор на избрани стандарти за сигурност. В момента в Европа работят два разнообразни стандарта - ECE R44/04 и R129 (известен също като i -Size). Тези два стандарта обаче,гарантират покриване на минимални условия за сигурност. Подчертаваме – минимални!

За благополучие в Европа работят самостоятелни профилирани тестови организации с обичаи в областта на пътната сигурност, които провеждатдопълнителни проби на определени столчета. Тези организации организират проби, като слагат столчетата в действителни обстановки и имитират с тях разнообразни произшествия – преден и непряк удар и катурване. Тестовете се организират припо-тежки условия, в сравнение с тези, провеждани при наложителното тестване. Друга основна разлика сред спомагателните и наложителните проби е, че манекените, с които се правят спомагателните проби, саоборудвани със датчици в няколко спомагателни уязвими елементи на тялото, като врата и корема. Тези датчици мерят напрежението сега на удара, с цел да покажат дали детето, пренасящо се в съответното столче, би получило животозастрашаващи пострадвания в дадената обстановка.

Това значи, че от една страна столчетата се тестват при доста по-тежки условия, а от друга, доста по-прецизно се мерят и наблюдават следствията за детето. По този начинможем доста по-лесно да се ориентираме, дали детето ни ще бъде дейно защитенов случай на действителен случай на пътя. Столчетата, за чието основаване са употребявани дългогодишна експертиза, опит, нови технологии и качествени материали, с лекост минават спомагателните самостоятелни проби и получават положителни резултати, коитоможем да проследим. Резултатите от тези проби са обществени (тоест, всеки може да ги види).

Именно това е разликата сред минималните стандарти, които част от производителите покриват, просто с цел да изкарат артикул на пазара, и спомагателните старания и опит на тези, които основават детски столчета за кола, с цел да обезпечат оптималната сигурност на децата, които се возят в тях.

Някои производители на детски столчета за кола иматсобствени лаборатории, в които правят тестванията на продуктите си, преди да ги пуснат на пазара. Това тестване има своята цена. Неминуемо при тях плащаме и за марката.

Евтините столчета за кола са леснодостъпни и добре рекламирани в интернет. Често срещаме марки, които промотират онлайн столчета с „ оптимална отбрана “ или „ най-високо равнище на сигурност “. Но всички знаем, че няма по какъв начин всички да са най-хубави. Същото подозрение имат и специалистите от ADAC и Stiftung Warentest, които вземат решение да ревизират дали това е по този начин итестват 10 бюджетни модела, предлагани на пазара в Германия.

Това, което дебело желаеме да подчертаем, е че не цената следва да бъде водеща при избора на детско столче за кола. Когато избирате столче за детето си, не се водете по цената, макар че е добре да поставяте под въпрос ниската цена. Винаги се интересувайте дали столчето е тествано и какви резултати е получило –проверете тези резултати. Ако не можете да откриете резултатите, евентуално столчето не е тествано в самостоятелна лаборатория и няма по какъв начин да разберете по какъв начин действително се е държало при симулиран удар. В тези случаи просто потърсете друго столче, чийто резултати можете да видите. Така ще бъдете спокойни, че при положение на случай, сте обезпечили това, което зависи от вас самите.

!Замисляли ли сте се какъв брой плащате на месец зазастраховки на колите си(гражданска отговорност или Каско)? Е, детското столче пък е единствената застраховка на детето Ви в колата.
Обикновено предлагаме на родителите, когато гледат цените на столчетата, да пресмятат тяхната стойностна месечна база, за интервала, в който ще ги употребяват. Често се оказва, че биха плащали към 20 лева месечно за сигурните столчета.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР