Основен изпълнител на задачата за събуждане на акциите ще бъде

...
Основен изпълнител на задачата за събуждане на акциите ще бъде
Коментари Харесай

Държавата Ще Изземе Принудително Акциите От Масовата Приватизация При Тези Условия!

Основен реализатор на задачата за пробуждане на акциите ще бъде Централният депозитар, който поддържа информация за скъпите бумаги и тяхната благосъстоятелност.

Масовата приватизация, при която над 1000 държавни компании бяха продадени против бонове раздадени на всеки пълновръстен българин, завърши преди 20 години. Още тогава хората можеха да ръководят скъпите си бумаги или да ги дават на приватизационни фондове. Част от тях съществуват и до момента, като към този момент са акционерни сдружения, които и печелят.

Как да разберем дали печелим от всеобщата приватизация?

Голяма част от непотърсените или по този начин наречените " спящи " акции от всеобщата приватизация са раздробени на дребни пакети от по 25 и 50 акции надлежно и в доста случаи до момента за хората е било неизгодно да се разпоредят с тях, тъй като ще изгубят повече пари за такси и комисионни в сравнение с биха спечелили.

Васил Големанов, изп. шеф на Централен депозитар: Затова се стигна до тази идея, в последна сметка тези хора, които де факто имат нещо и не могат по никакъв метод да се възползват от него - да се потърси метод да бъдат основани благоприятни условия, тъй че да могат те да ги осъществят и да получат надлежно или цената не тези активи или да се възползват от дивидентите.

Според концепцията на министерството на финансите процедурата по припознаване на акциите ще бъде разграничена на две етапи като ще бъдат понижени и цените за предписание с акциите.

Една година ще продължи информационата акция, през която притежателите или техните наследници ще могат да потърсят скъпите бумаги и да се разпоредят с тях. Ако не го създадат, следва втора фаза - акциите се трансферират в особено основан от страната капиталов фонд, който да ги ръководи посредством интернационален управител. И тук акционерите ще имат нов период от пет години през който да ги потърсят.

Васил Големанов, изп. шеф на Централен депозитар:И на база на доходността, която фонда ще образува - те надлежно ще могат да получават тази рентабилност върху самия дял, който имат във фонда.

В случай, че акциите не бъдат потърсени близо шест години, те ще отидат в по този начин наречения сребърен фонд, който подсигурява пенсионната ни система.

В момента всеки искащ може да ревизира с какви акции разполага на електронната страница на централния депозитар. Той би трябвало обаче да има или личен код от Национална агенция за приходите или електронен автограф, с цел да направи инспекцията. Проверка може да направи от наше име и капиталов медиатор, само че против възнаграждение.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР