Болничните тоалетни са едни от най-замърсените места в цялата сграда,

...
Болничните тоалетни са едни от най-замърсените места в цялата сграда,
Коментари Харесай

Резистентни и изключително заразни: Каква е причината за разпространението на болничните супербактерии

Б олничните тоалетни са едни от най-замърсените места в цялата постройка, като в тоалетните, които не са обособени особено за мъже или дами, могат да се открият супербактерии. 

Според ново изследване, показано на международния конгрес ESCMID в Барселона сред 27 и 30 април, по повърхностите на тоалетните в английските лечебни заведения, в това число по пода, тавана и дръжките на вратите, са открити нездравословни бактерии и гъбички, както и микроби, устойчиви на доста медикаменти. 

Забележително е, че изследването открива, че тоалетните за пациенти са по-замърсени от тоалетните за личния състав, като и измежду двете тоалетни най-чисти са женските тоалетни, до момента в който най-замърсени са унисекс тоалетните и тоалетните за хора с увреждания. 

Изследователите са взели проби от микроби от тоалетни в три общи лечебни заведения в Ланаркшир, Англия. 

Те са взели проби от разнообразни повърхности в шест типа тоалетни (мъжки и женски за личния състав и пациентите, както и за инвалиди и унисекс) към четири часа след почистването им. Повърхностите включвали умивалника, парапета, дръжката на вратата, крана, пода, рафтовете, горната част на вратите и вентилационните отвори. 

Men are aiding hospital " superbugs " by leaving toilets dirty
— Newsweek (@Newsweek)
Те открили, че няколко повърхности са били дом на рискови бактерии, в това число ешерихия коли (E. Coli) и стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), както и на няколко типа, свързани с инфекции на кръвта, болести на гръдния панер и пневмония, както и инфекции на пикочните пътища. 

Установено е, че доста от тези супербактерии са резистентни към медикаменти. Именно те са съсредоточени в тоалетните на пациентите. Супербактериите са варианти на бактерии, вируси, гъбички и паразити, които са развили устойчивост към медикаментите. Тази устойчивост прави инфекциите, породени от супербактерии, сложни за лекуване и може да докара до по-дълги болести и повече хоспитализации. Примери за добре познати супербактерии са метицилин-резистентният стафилокок и стафилококус ауреус (MRSA). 

" Всеки вид тоалетна в трите лечебни заведения се почиства по един и същи метод (вид и честота) всеки ден, само че поради нашите констатации считаме, че тоалетните за пациенти би трябвало да се почистват по-често ", споделя в изказване изследователката на изследването Стефани Дансър, съветник микробиолог в NHS Lanarkshire. 

По отношение на цялостното замърсяване, унисекс тоалетните са имали най-високи равнища на микроби по повърхностите си. Това може да се дължи на обстоятелството, че те просто се употребяват повече, или на това, че са употребявани от повече мъже, защото тоалетните единствено за дами са били по-чисти.  

" Преминаването към превръщане на обичайните мъжки и женски тоалетни в еднополови в някои лечебни заведения поражда опасения, че хората могат да бъдат изложени на по-висок риск от замърсяване. Например изследванията за хигиената на ръцете демонстрират, че дамите по-често почистват ръцете си след прилагане на тоалетната, в сравнение с мъжете, по тази причина взехме решение да проучим кои микроби се намират върху разнообразни повърхности в тоалетните ", споделя Дансър. 

" Нашите резултати наподобява удостоверяват това, което нормално се счита в обществото: дамите са по-хигиенични, тъй като възприемането на мръсотията и отвращението им подтиква към деяние, до момента в който мъжете или не виждат мръсната среда, или не им пука. От това следва, че дамите са по-склонни да оставят банята " чиста ", до момента в който мъжете допускат, че някой ще почисти след тях ", споделя тя. 

" Трябва да се запазят еднополовите тоалетни и тоалетните за хора с увреждания, като спомагателните уреди се обозначат като унисекс и са налични за всички. Но въз основа на констатациите от това изследване не считам, че би трябвало да се откажем от еднополовите тоалетни в интерес на унисекс тоалетните, защото тези тоалетни са имали най-висока микробна тежест като цяло ", показва Дансър. 

Изследователите открили също по този начин, че подовете и повърхностите, като да вземем за пример вратите и вентилационните отвори, са имали по-леки равнища на избрани бактерии, в сравнение с повърхностите, които хората постоянно допират с ръце. 

" Смятаме, че единственото разумно пояснение за това е, че почистването на тоалетната паница разпръсква всичко, което е в тоалетната паница, след което дребни водни частици, носещи тези организми, се издигат към тавана и замърсяват високите места ", споделя Дансер. 

Това евентуално се дължи и на обстоятелството, че местата, които се допират с ръце, се почистват по-обстойно от останалите, допускат откривателите. 

" За разлика от местата, които се допират с ръце, подовете са главен контейнер на нечистотия. Всичко, което се намира във въздуха, в последна сметка се оказва на пода, дружно с всичко, което се внася с обувките на хората или се отделя от кожата и облеклата, когато те употребяват тоалетната ", споделя Дансър. 

Женските тоалетни за личния състав и за пациентите са с по-ниски равнища на микроби от мъжките, като дръжките на вратите на мъжките тоалетни за личния състав са с осем пъти по-малко микроби от тези на женските тоалетни. Това може да се дължи на по-честото миене на ръцете при женския личен състав. 

" Няма подозрение, че всеки би могъл да получи повече познания за хигиената на ръцете. Колкото повече разбираме по какъв начин да предпазим себе си и другите от микроби, толкоз по-добре ", споделя Дансър.  

Изследователите поучават да се поставят капаците на тоалетните преди стартиране на водата, да се мият добре ръцете и да се отварят прозорците, в случай че е допустимо, 

" Спуснете капака, преди да пуснете водата, а по-късно измийте добре ръцете си и ги подсушете с чиста забрадка. Ако можете, отворете прозореца в банята, преди да употребявате тоалетната ", споделя Дансър.  

Учените се надяват да създадат спомагателни проучвания на баните в други лечебни заведения с разнообразни графици за разчистване, както и на въздействието на прозорците върху микробиотата в банята.  

" Нито една от тоалетните, от които бяха взети проби в изследването, нямаше прозорец. Би ми било доста забавно да повторя проучването в тоалетни с отворени прозорци, осигуряващи изобилен приток на пресен въздух ", споделя Дансър. 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР