Франция безспорно е една от най-посещаваните страни на планетата. Там

...
Франция безспорно е една от най-посещаваните страни на планетата. Там
Коментари Харесай

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Франция несъмнено е една от най-посещаваните страни на планетата. Там е събрана толкоз доста история, средновековни крепости, изкуство, вкусна кухня и естествени забележителности, които ще спрат дъха ви.

Нещо значимо, което би трябвало да знаете обаче, преди да предприемете пътешестване до тази дестинация е, че французите са доста горди хора и от време на време туристите бъркат това с неучтивост. Въпреки това, в случай че положите малко старания да научите някои основни френски изречения и да говорите на техния език ще разберете, че те в действителност са доста благи и другарски настроени.


Ето кои са 20-те изречения, които да научите, преди да посетите Франция, и ви обещаваме, че те ще създадат пътуването и престоят ви там доста по-приятен и запаметяващ се.

1. Bonjour - Здравейте

Това е най-често употребяваният привет във Франция. Да влезеш в магазин, без да кажеш „ bonjour “ на работещия там, се смята за много жестоко отношение.

Освен това, в случай че зададете въпрос на някого и не желаете да изглеждате груби, уверете се, че постоянно стартирате диалога си с „ bonjour “.

2. Pardon – Извинете/Съжалявам

Ако планирате да посетите Париж по време на пътуването си във Франция, не забравяйте да научите тази дума. Улиците на френската столица са доста оживени и безусловно ще се сблъскате с хора или несъзнателно ще попречите на някого.

Когато това се случи не забравяйте да кажете " Pardon ". По този метод ще уведомите французите, че съжалявате и не сте желали да ги безпокоите.

3. Parlez-Vous Anglais? - Говорите ли британски?

Ако сте в Париж, 90% от хората ще ви приказват на британски. Ако сте в друга част на страната обаче, има към 50% късмет те да приказват британски.

За да попитате учтиво дали някой знае британски, кажете „ Bonjour, parlez-vous anglais? “ Тогава французите нормално дават отговор на британски с „ да “, „ не “ или „ малко “.

4. S’il Vous Plaît – Моля

Винаги завършвайте изречението си, когато питате за нещо с фразата „ S’il vous plaît “. Дори и да говорите на британски, това ще им покаже, че вършиме всичко допустимо и полагате старания да говорите техния език.

5. Merci – Благодаря

Това е друга дума, която ще употребявате непрекъснато в съвсем всеки диалог, който водите във Франция. Всеки път, когато купувате нещо или някой ви оказва помощ с нещо, не забравяйте да добавяте „ Merci “, с цел да им покажете, че сте признателни за помощта им.

6. Bonne Journée – Хубав ден/Довиждане

Тази фраза се употребява в края на диалог, с цел да се пожелае на индивида добър излишък от деня. Все едно да кажеш „ Приятен ден “, когато тръгваш нанякъде.

7. C’est Combien? - Колко?

Използвайте тази фраза, с цел да попитате човек какъв брой коства обещано нещо. Ако сте в магазин или пазар, можете да попитате индивида „ Bonjour, c’est combien? “ което значи „ Здравейте, какъв брой коства това? “

Недостатъкът на потреблението на тази фраза е, че те най-вероятно ще отговорят с число, което не знаете (големите френски цифри са доста сложни). За да избегнете това, можете да ги накарате да напишат номера в приложението калкулатор на вашия или на техния телефон.

8. Je Voudrais… – Бих искал…

Бихте споделили това, когато питате за нещо от менюто или се пробвате да кажете, че желаете нещо в пекарна. Например, в случай че желаете да си купите франзела, ще кажете „ Bonjour, je voudrais une baguette, s’il vous plaît. “ Превод: „ Здравейте, бих желал франзела, апелирам. “

9. Où Est…? - Къде е…?

Ако питате за напътствие някъде, използвайте тази фраза. Например, в случай че желаете да попитате някого на улицата: „ Къде е Айфеловата кула? “ бихте споделили „ Où est la Tour Eiffel? “

Както постоянно, преди да зададете въпрос на някого, не забравяйте да кажете “pardon, bonjour… ” и да завършите диалога с “Merci! Bonne journée! ”

10. Oui/Non- Да/Не

„ Oui “ и „ Non “ са двете френски думи, които 90% от американците знаят. А " да " и " не " са може би едни от най-често срещаните думи във всеки език и френският не е изключение.

11. Pain au Chocolat

Това са най-важните думи, които би трябвало да знаете на френски език. Шегуваме се, несъмнено, само че това е обичаната френска закуска на мнозина! В Америка това е известно като шоколадов кроасан. Представлява естествен люспест кроасан, само че с квадратна форма и цялостен с... шоколад. Най-вкусното нещо в цяла Франция, което несъмнено би трябвало да опитате!

12. Ça Va Bien? – Как сте?

Това е неофициалният метод да попитате някого " Как сте, по какъв начин я карате? ", само че най-често се употребява за поздравяване на хората. По-официалният метод, по който може да са ви учили в учебно заведение, е „ Comment allez-vous? “, само че рядко се употребява в диалог.

Така че, в случай че отидете до някого и го попитате " по какъв начин я кара ", кажете: „ Bonjour, ça va bien? “ („ Хей, добре ли си? “).

13. Comment Vous Appelez-Vous?/Je m’Appelle… – Как се казвате? Моето име е...

Ето по какъв начин бихте попитали някого за името му и по какъв начин да кажете на някого името си в публична конюнктура, каквато нормално е срещата с хора.

14. Je Ne Sais Pas – Не знам

Ако някой ви задава въпрос, на който не знаете отговора, можете да му кажете „ pardon, je ne sais pas “ или „ скърбя, не знам “.

15. Désolé – Моя грешка/Съжалявам

Вече казахме, че “pardon ” е методът да се извините. Но можете да употребявате „ désolé “, когато говорите за възприятие или нещо, върху което не сте имали надзор. А когато поемате отговорност за нещо, което не сте желали да извършите, можете да изполвате “pardon ”.

Вероятно 70% от времето ще употребявате „ pardon “, само че през останалите 30%, да вземем за пример когато казвате на някого, че съжалявате за това, през което минава, казвате „ désolé “.

16. C’est Quoi? - Какво е това?

Ето по какъв начин бихте попитали някого какво е обещано нещо. Ако сте в магазин и видите нещо, само че не знаете какво е то, можете да кажете „ Bonjour, c’est quoi? “ или „ Здравейте, какво е това? “

17. Un, Deux, Trois, Quatre, Cinq, Six, Sept, Huit, Neuf, Dix – едно, две, три, четири, пет, шест, седем, осем, девет, 10

Да знаете по какъв начин да броите от едно до 10 е значимо в съвсем всяка страна, в която пътувате. Например, в случай че влезете в пекарна във Франция и желаете повече от едно от всичко, би трябвало да знаете номера.

Можете да кажете броя и да употребявате пръстите си, с цел да покажете какъв брой желаете, с цел да сте сигурни, че ще ви схванат.

18. Je Ne Parle Pas Français - Не приказвам френски

Доста смешен е фактът, че хората обичат да научават фразата „ Не приказвам вашия език “, когато това е много явно. Това обаче би било потребна фраза, която да знаете, в случай че се пробвате да бъдете учтиви.

19. L'addition S'il Vous Plaît – Сметката, апелирам

Когато сте в ресторант във Франция, сервитьорът в никакъв случай няма да допусна, че желаете сметката в края на вечерята. Много европейци обядват и вечерят в продължение на часове. Затова, в случай че сте от тези, които нормално в никакъв случай не остават повече от час в ресторант, това е значима фраза, която би трябвало да знаете.

Можете учтиво да помахате на сервитьора си и да кажете „ L’adition s’il vous plaît “ и той ще ви донесе сметката.

20. Par Carte/En Espèces – С карта/В брой

Вярвате или не, някои места във Франция към момента не одобряват кредитни карти. Много французи също избират да заплащат в брой. Така че, когато плащате за нещо в магазина, те ще ви попитат: „ Par carte? Ou en espèces? “ което значи " с карта или пари в брой? ", след което ще им отговорите по кой от методите желаете да платите.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР