На церемонията по откриването на мечтаната бърза връзка между Франция

...
На церемонията по откриването на мечтаната бърза връзка между Франция
Коментари Харесай

Тунелът под Ламанша стана на 30 години

На церемонията по откриването на мечтаната бърза връзка сред Франция и Обединеното кралство, състояла се на 6 май 1994 година, участват Елизабет II и френския президент Франсоа Митеран.

Проект за подводен тунел сред Англия и континента за първи път показва френският инженер А. Матийо при започване на XIX век. След Втората международна война концепцията се възражда, само че всички решения се спъват пред финансовите усложнения.

През 1984 година държавните управления на Англия и Франция вземат решение да привлекат частни капитали и афишират конкурс за най-хубав план за тунел. През 1986 година подобен план е определен и страните подписват контракт за строителство с основен реализатор френско-британски консорциум от 10 компании и 5 капиталови банки.

Работата стартира на британския бряг през декември 1987 година, а на френския - три месеца по-късно. Страните се срещат в плануванаъа точка през декември 1990 година, откакто последните метри от двете страни се прокопават на ръка, с кирки и лопати....

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР