Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше изслушан вчера от

...
Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше изслушан вчера от
Коментари Харесай

Испански съд изслуша Асандж като предполагаема жертва на шпионаж

Основателят на уеб страницата "Уикилийкс " Джулиан Асандж беше изслушан през вчерашния ден от испански арбитър по отношение на негова тъжба против испанска компания от сферата на сигурността. Асандж упреква компанията, че го е шпионирала в интерес на Съединени американски щати, до момента в който живееше в посолството на Еквадор в Лондон, дало му леговище, съобщи Българска телеграфна агенция.
48-годишният австралиец е в затвор в Лондон в очакване през февруари вероятно да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Там би могъл да бъде наказан на 175 години отнемане от независимост за публикуването на стотици хиляди американски секретни документи на уеб страницата "Уикилийкс ".
Адвокатите му обаче разчитат на следствието за шпионаж, на който съгласно тях Асандж е бил обект, с цел да изискат от Лондон да откаже да го съобщи на Съединени американски щати. "Доволни сме, че Асандж съумя да свидетелства за хипотетичното шпиониране, което евентуално е било координирано от Съединени американски щати ", сподели нощес пред публицисти в Мадрид един от бранителите му, Айтор Мартинес.
Адвокатите на Асандж настояват, че разполагат с многочислени доказателства за записи, направени със скрити микрофони и камери, с данни на компанията и свидетелства на някогашни чиновници. "Смятаме, че почналата процедурата за изгонването му би трябвало да бъде прекъсната, защото в Съединени американски щати няма гаранции, че ще бъдат спазени правата му ", добави юристът.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР