Основателят на каузата Детски линейки сега“ Дончо Златев и общественици,

...
Основателят на каузата Детски линейки сега“ Дончо Златев и общественици,
Коментари Харесай

Общественици до министъра на здравеопазването: Детски линейки сега

Основателят на идеята „ Детски коли за спешна помощ в този момент “ Дончо Златев и общественици, измежду коитоМагърдич Халваджиян, Анна Цолова, Стилиян Петров, Екатерина Дафовска, Теодосий Теодосиев и др,. изпратиха отворено писмо с искане за закупуване на детски коли за спешна помощ за всички регионални градове в България. Писмото е адресирано до новия министър на опазването на здравето, проф. Христо Хинков и в него се акцентират преимуществата на тези профилирани коли за спешна помощ, които да оказват помощ на най-малките.

Каузата към която се сплотиха стотици фамилии от страната беше стартирана през 2019 година, когато Златев изпрати писмо до тогавашния министър председател Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър.

Според Златев, отговорите на тогавашните министри на опазването на здравето - Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов„ че нямало потребност от сходни коли за спешна помощ, тъй като и старите правили същата работа “ могат да се дефинират като „ тотално недоумение на философията на една сходна профилирана кола за спешна помощ “, която в най-ужасяващия за едно дете миг може да изиграе основна роля за неговото физическо и психическо здраве.

През 2022 година идеята среща позитивно мнение от министър проф. Асена Сербезова и нейния екип.

„ След срещас специалисти, които са измежду най-хубавите в основаването на подобен вид профилирани коли за спешна помощ, Министерството се ангажира да стартира стъпки в посока основаване на пътна картаза да закупи страната такива детски коли за спешна помощ за всички регионални градове в България. За страдание, никакви стъпки не бяха направени, тъй като животът на тогавашното държавно управление свърши след избор на съмнение. “, отбелязва Златев.

„ Искрено имам вяра и се надявам, че с Вашето подпомагане и увереност,заставайки на страната на децата и тяхното здраве и усмивки, ще обърнете внимание на молбата ни, която събираше прахуляк в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването прекомерно дълго. В това изгубено време цената на една кола за спешна помощ се усилва. Прогнозата за цената от малко близо 5,5 милиона лв., с цел да се подсигури най-малко по една детска кола за спешна помощ за всички регионални градове, е оскъдна, когато приказваме за здравето на най-крехките и най-беззащитните. За четири години стотици фамилии от цялата страна поддържаха самодейността, като се включиха в подписките по места или като направиха дарения. Една от най-големите дарителски организации стартира да събира капачки за детски коли за спешна помощ и обезпечи една за гр. Пловдив. “, приключва писмото на създателя на идеята „ Детски коли за спешна помощ в този момент “.

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година. Това е към 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Нека помогнем и на тези деца и техните фамилии, като се опитаме да осигурим по-добри условия.

Стойността на сходен вид профилирана детска кола за спешна помощ е към 150 000 лева Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, инсталиран на профилирана самоносеща се носилка. Кувьозът има вграден мониторинг на кислородната централизация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока самостоятелност на апарата. В особено помещение на кувьоза е конфигурирана портативна кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предопределение, посредством който може или да се подава сбит О2 към транспортен респиратор или да се реализира кислородна терапия с пригодим поток посредством непосредствено администриране на О2 в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предопределена за педиатрични пациенти и е окомплектована с удобен санитарен матрак и защитни колани. За подкрепяне на операциите, носилките се фиксират върху механична основа, с опция за надзор на позицията в три направления. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и разрешава единствено за минута колата за спешна помощ да се модифицира от неонатална в педиатрична кола за спешна помощ, както и назад. С цел обезпечаване на опция за осъществяване на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, колата за спешна помощ е оборудвана и със актуален микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към здравното съоръжение са включени и други съществени животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и съоръжение, като дефибрилатор с плъгини за деца и бебета, пациентски екран, помощна носилка за ръчно превозване, мобилен стол за пациенти в седящо състояние, вакуумна апаратура, стационарна и мобилна кислородни системи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР