Основаната от Радостин Петров платформа за онлайн картови и бордови

...
Основаната от Радостин Петров платформа за онлайн картови и бордови
Коментари Харесай

Варненската "Казуалино" стана най-скъпата българска гейминг компания

Основаната от Радостин Петров платформа за онлайн картови и бордови игри към този момент има нов френски притежател - 52 Entertainment. Оценката на сдружението може да доближи към 90 млн. лева Петров ще продължи да ръководи компанията, а новият притежател възнамерява екипът във Варна да доближи 200 души.
През последните 10 години като част от софтуерния бранш българският гейминг сегмент се развиваше с бурни темпове. В него работят както световни колоси като Ubisoft и Gameloft, по този начин и български самостоятелни студиа, чиито игри се продават сполучливо по света. Заради триумфа си някои от тях към този момент бяха добити от по-големи интернационалните играчи. Последната сходна договорка е рекордна по стойност в сегмента (а може да се трансформира и в една от най-големите в софтуерната промишленост изобщо), а посредством нея в България навлиза водач, който възнамерява да развива българския офис.

Варненската " Казуалино " (Casualino) беше добита от френската 52 Entertainment в договорка, която съгласно създателя на компанията Радостин Петров е най-голямата в този сегмент в България до момента.
Реклама Варненското начало
Петров има над 20-годишен опит в гейминг промишлеността и създаването на програмен продукт. Първоначално той се занимава с аутсорсинг планове за външни компании, а след това основава гейминг студиото си Zariba, което работи по игри на Disney. През 2014 година Casualino е учредено като част от Zariba и специализира в създаването на HTML5 картови и бордови игри.

Днес Casualino е по-известният световен бранд със стотици хиляди дневни консуматори. Създадената през 2015 година българска платформа belot.bg e най-популярната онлайн картова игра тук. Дневните дейни консуматори на игрите на Casualino са над половин милион, главно в Саудитска Арабия, Франция, Нидерландия и Съединени американски щати.
Сделка за десетки милиони
Петров не пожела да даде финансови детайлности към договорката пред " Капитал " евентуално поради контракт за конфиденциалност. В Търговския указател се вижда, че покупката е на 100% от акциите " Казуалино " и е завършена на 7 септември.

Средната оценка на такива компании в този сегмент е към 6-8 пъти облагата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA). Според източници от пазара договорката е под формата на кеш и акции, като в началото се изплаща малко над 70% от сумата, а останалата част зависи от осъществяването на избрани финансови цели в края на 2022 и 2023 година Самият Петров има така наречен earnout до края на идната година. Оценката за първата част от сумата е към 10 пъти EBITDA, а за останалите елементи ще е сред 12 и 14 пъти (при реализиране на избрани финансови цели). За предходната година EBITDA на българското сдружение " Казуалино " е към 8 млн. лева при доходи 11.4 млн. лева Накратко, цената е незнайна и има плаваща част, само че сигурно оценката на 100% е в диапазона 60 - 90 млн. лева
Реклама
Петров споделя, че е стигнал до решението за продажба на Casualino през предходната година. " По време на пандемията ползата към този вид игри набъбна неимоверно. Получих запитвания през предходната година от доста огромно студио ", споделя той. И добавя, че в течение на договарянията е схванал, че няма опит за договаряния на сходно равнище. Така наема услугите на едни от огромните консултанти в този бизнес - Aream & Co. В рамките на два месеца те му провеждат срещи с 10 компании. На финала с изключение на 52 Entertainment са американско и немско сдружение. Петров избира французите, защото получава най-хубавите условия от тях.
Френският избор
" Към нашата компания имаше значителен интерес. Избрахме 52 Entertainment, тъй като фокусът им е върху картови и бордови игри като нас. Целта ми беше да останем в този сегмент. За мен беше извънредно значимо екипът ни да остане в града, което беше категорично контрактувано. 52 Entertainment ще продължат да развиват центъра ни във Варна, който ще надвиши 200 души от 80 сега ", споделя той пред " Капитал ".

Петров е най-големият акционер в " Казуалино " с 62.5%, като получава акции и в купувача. Сред другите акционери са фондове, вложители и чиновници в компанията.

Самата 52 Entertainment е измежду водачите във виртуални игри като бридж с над 5 милиона месечни консуматори на техните платформи. Приходите й за предходната година надвишиха 80 млн. евро, а измежду главните й акционери e френският фонд за дялови вложения HLD. Преди " Казуалино " 52 Entertainment закупи едно от водещите студиа за онлайн таро и белот Exody, както и най-големия международен ветроходен симулатор Sailing Regatta.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР