Осигуреността с лекари в страната продължава да се увеличава, като

...
Осигуреността с лекари в страната продължава да се увеличава, като
Коментари Харесай

Двойно се е увеличил дела на младите лекари у нас за 7 години

Осигуреността с лекари в страната продължава да се усилва, като тази наклонност се следи през последните 15 години. През последните 10 години значително се усилва броят и относителният дял на младите лекари до 35 години. През 2014г. относителният дял на младите лекари до 35 година, работещи в страната, е бил 8%, а през 2021 година към този момент е 16,7%.

Това оповестява служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев в отговор на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев по отношение на дефицит на персонални лекари и експерти в Разградска област.

Министърът прецизира, че поради одобрявания брой места за студенти по медицина и интереса на кандидат-студентите към тях, се чака в идващите години тази наклонност да продължи. През последните 3 години броят на приключилите студенти по „ Медицина “ български жители е към 800 души годишно.

Основният проблем пред човешките запаси в опазването на здравето в България е 

незадоволителният брой медицински сестри в цялата страна,

а по този начин също и небалансираното териториално систематизиране на лекарите и намаляването на атрактивността на избрани специалности за тях, споделя обаче още министър Меджидиев. За последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял съвсем 2 пъти - от 53 810 през 1990г. на 28 816 през 2021г. по данни на НЦОЗА и Национален статистически институт (за разлика от лекарите, при които се следи нарастване от 28 497 през 1990г. до 29 604 през 2021г.).

Лекарите и останалите медицински експерти са неравномерно разпределени в страната, като в някои области е налице по-изразено застаряване. В област Разград се следи наклонност към застаряване на медицинските експерти, само че региона не е от тези, в които този развой е най-изразен. Относителният дял на младите лекари до 35 година в област Разград е 11,1%, до момента в който лекарите на 65 година са 23,9% (при приблизително за страната 18,6%).

В региона работят 143 експерти в град Разград и 62 експерти работят отвън регионалния център. По осигуреност с лекари експерти по главните специалности (Акушерство и гинекология, Обща медицина, Педиатрия, Вътрешни заболявания, Нервни заболявания, Кардиология, Хирургия и др.) област Разград е под междинната за страната.

През последните 3 години в региона са одобрени общо 11 места за специализанти, финансирани от страната. От тях няма нито едно заето. В допълнение за 2023 година (за първата заповед за годината) лечебните заведения в област Разград не са декларирали нито едно място за специализант, финансирано от страната.

По осигуреност с медицински сестри област Разград се подрежда на 24-то място от 28-те области, като възрастовата конструкция е добра по отношение на междинната за страната. Основните разпознати проблеми при специалността „ здравна сестра “ са ниското заплащане; свръхнатоварване на работното място и недобри условия на труд (това води до намалена успеваемост, даване на услуги с по-ниско качество и bum out синдром); недобър работен микроклимат заради липса на дейно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински експерти в екипната работа; недооценяване от другите медицински експерти, медиите и обществото; липса на действителна вероятност за кариерно развиване и разширение на компетенциите им; феминизиране на специалността с всички отрицателни последствия от това.

За медицинските сестри, с изключение на повишение на възнагражденията, е належащо полагане на систематични старания за повишение имиджа и разпространение на специалността „ здравна сестра “. С цел понижаване на свръхнатовареностга на медицинските сестри в лечебните заведения е належащо всички задания, които могат да се извършват от лица с друга подготовка, да се поемат от тези лица, в това число да се подтиква по-широкото

включване на болногледачи и здравни асистенти в общите грижи за пациентите

Усилията на работодателите следва да са ориентирани и към възстановяване на работната среда и основаване на благоприятни условия за действително професионално развиване на медицинските сестри.

Министърът акцентира, че са налице разнообразни благоприятни условия за общините за осъществяване на дейна политика за привличане на медицински експерти за работа в лечебни заведения на територията на общината. „ Практиката демонстрира, че все още някои общини са подхванали разнообразни ограничения за привличане и задържане на медицински експерти - да вземем за пример посредством обезпечаване на стипендия по време на образованието, обезпечаване на ведомствено жилище, подкрепяне на кариерното развиване на младите експерти, възобновяване на такси за присъединяване в курсове, пътни разноски от и до работното място, финансово и социално-битово подкрепяне и други Както означават някои шефове на общински лечебни заведения, значимо е медицинските експерти да усещат поддръжката освен на своите сътрудници, само че и на локалната общественост, да усещат, че са мечтани да останат “, споделя доктор Меджидиев в отговора си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР