Осигурени са тестове и до края на другата седмица. Непрекъснато

...
Осигурени са тестове и до края на другата седмица. Непрекъснато
Коментари Харесай

Всеки ден изскачат по няколко деца с положителна проба за COVID

Осигурени са проби и до края на другата седмица. Непрекъснато се усилва броя на децата, които се връщат в клас. Това съобщи просветителният министър акад. Николай Денков пред БТВ. 

Той разкри, че след въвеждането на тестванията за учениците от 1 до 4 клас всеки ден изскачат по няколко деца с позитивни проби за ковид.

" Понякога са пет-шест, а от време на време три. Идеята е, в случай че се появи такова дете, то да бъде изведено, с цел да не заразява останалите ", уточни акад. Денков.

Просветният министър заяви още, че близо 50% от учителите в страната към този момент са имунизирани, а има и огромна част, които са преболедували COVID-19.

По отношение на вчерашната заповед министър Николай Денков разясни, че казусът произтича от това, че в България няма за всички възпитаници задоволително бройки от така наречен щадящи проби

" За една седмица ни трябват към 1,4 млн. такива теста за тестване два пъти седмично. До момента ние сме получили към 1 млн. теста и по тази причина като приоритет продължаваме да зареждаме децата от 1 до 4 клас ", изясни акад. Денков.

По думите му проби няма да се вършат там, където над 50% от учениците имат " зелени документи " и добави, че към 7% са имунизираните възпитаници в съответната възрастова група.

Относно университетите просветителният министър сподели, че някои от висшите образователни заведения от няколко седмици са в присъствено образование, само че подсети, че университетите имат академична автономност, което допуска и по-голяма независимост за разлика от учебните заведения.

Акад. Денков акцентира, че е извънредно значимо да забележим по какъв начин ще се развие епидемията през февруари и март, с цел да се реши по какъв метод ще приключи образователната година и по какъв начин би могла да стартира новата.

Междувременно от МОН осведомиха, че тестванията за COVID-19, които подсигуряват присъственото образование на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна, са обезпечени до 3 декември.

През последните дни районните ръководства на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените проби от началото на акцията досега стават 1 076 200.

Над 1 млн. проби на седмица са нужни, с цел да се възвърне присъственото образование на всички възпитаници в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Междувременно част от учениците от 5 до 12 клас в 102 общини към този момент се върнаха на учебно заведение, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души.

При ротация децата над 5 клас не се изследват за COVID-19, защото в учебно заведение остават единствено половината от учениците, за които не са обезпечени проби. Малките възпитаници не се включват в графика за ротация, а не престават да учат в клас с тестване.

От през вчерашния ден е допустимо също възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници със " зелен документ ", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се годни документи за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните учебни заведения получиха опция да закупуват проби със лични средства, с цел да върнат в клас по-големите си възпитаници, до момента в който чакат доставки на безвъзмездни проби от страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР