Още преди началото на отоплителния сезон днес в София бяха

...
Още преди началото на отоплителния сезон днес в София бяха
Коментари Харесай

Въздухът в София е замърсен до четири пъти над нормата

Още преди началото на отоплителния сезон през днешния ден в София бяха регистрирани превишения до четири пъти над нормата за фини прахови частици. Справка на уеб страницата airsofia.info, поддържан от гражданско съдружие, демонстрира, че на процедура в целия град тяхното равнище е над нормите.

Най-замърсен е въздухът в региона на Младост 2 (242 микрограма на пространствен метър, при норма 50), Орлов мост (212 микрограма) и Хладилника (210). Данните в уеб страницата https://waqi.info/, който събира данни за качеството на въздуха в целия свят, сочи стойности от 156 в " Дружба ", 192 в " Павлово " и 199 в " Овча купел " и 214 в Надежда. Той обаче разчита единствено на пет датчика в столицата, като един от тях регистрира данни от преди пет месеца.

 Скрийншот от airsofia.info
© Дневник

Скрийншот от airsofia.info

Информация на уеб страницата на столична община удостоверява, че въздухът през днешния ден е нечист над нормата, като излизат рекомендации за пътешестване с градския превоз и потребление на екологично отопление. Твърди се също, че през днешния ден ще бъде осъществено в допълнение метене и миене на въздуха, а чиновници на столичния инспекторат ще вършат инспекции на източниците на замърсяване и в строителни обекти.

Прогнозата за на следващия ден е, че замърсяването на въздуха ще е ниско, като повода ще е нахлуващият със североизточен вятър леден въздух.
Според данните на airbg.info съществено нечист тази заран е и въздухът във Велико Търново (251 микрограма на пространствен метър), Монтана (220) и Враца (188).

Изнесени напролет данни от гражданското съдружие AirBG за предишния отоплителен сезон сочат, че най-вече дни със замърсяване над нормата е имало във Видив (91 дни или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението регистрираха също, че с 1.8 години се съкратява приблизително живота от мръсния въздух, до момента в който от пушенето – с 1.6 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР