Още по темата Тръмп и иранската ядрена сделка: Какъв ще

...
Още по темата Тръмп и иранската ядрена сделка: Какъв ще
Коментари Харесай

Тръмп изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение

Още по тематиката
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Европейски Съюз с упоритост да резервира нуклеарната договорка с Иран

Европейските водачи приканиха Съединени американски щати да не подхваща дейности, които ще попречат на други страни да съблюдават съглашението
9 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018
Иранското нуклеарно съглашение се доближава от ден на ден към разпад

Израел упрекна Техеран, че мами за нуклеарните си упоритости, тъкмо когато Тръмп би трябвало да реши дали да остави Съединени американски щати в договорката
2 май 2018 Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще изоставен нуклеарното съглашение с Иран, което беше подписано преди три години. На специфична конференция в Белия дом късно вечерта във вторник той назова договорката " разлагаща се и гниеща " и акцентира, че е " засегнатост " за него като жител. Американският президент сподели, че ще върне назад глобите върху Техеран, които бяха облекчени съгласно изискванията на сделката.
" Днес разгласявам, че Съединени американски щати ще се изтеглят от нуклеарната договорка с Иран ", съобщи Тръмп.

[Reuters]
Споразумението, подписано по времето на администрацията на Обама, лимитира нуклеарните действия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите. Тръмп обаче го счита за прекомерно меко и " цялостно с пропуски ". Той акцентира, че нуклеарното съглашение е " ужасна, едностранчива договорка, която не е донесла мир и в никакъв случай няма да го направи ", съобщи АP.

Решението на Тръмп беше предстоящо, само че то ще докара до повишаване на напрежението в Близкия изток, ще разтревожи европейските съдружници на Вашингтон и може да затрудни доставките на нефт.

Пазарите реагираха умерено незабавно след новината - водещите показатели на Уолстрийт се намалиха напълно леко, а цената на петрола остана съвсем без смяна, откакто по-рано денем беше отстъпила от достигнатия връх в понеделник.

Първи реакции от Европейски Съюз

В изказване Франция, Германия и Англия, които също са измежду подписалите документа през 2015 година, разясниха, че съжаляват, че Съединени американски щати са взели това решение. Европейският посланик №1 Федерика Могерини съобщи, че Европейският съюз е решен да резервира нуклеарното съглашение с Иран.

Израел и Саудитска Арабия поддържат решението

Израел и Саудитска Арабия утвърждават решението на Тръмп. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че изцяло поддържа " смелото решение " на президента Доналд Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, съобщи AFP.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР