Още по темата НАП ще обменя информация с митниците и

...
Още по темата НАП ще обменя информация с митниците и
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина щатите да събират данък върху продажбите от онлайн търговците

Още по тематиката
Национална агенция за приходите ще обменя информация с митниците и проверяващите органи в Европейски Съюз

Това е една от ограниченията за противопоставяне на данъчните измами с Данък добавена стойност, утвърдени от финансовите министри на съюза
25 юни 2018
Ave, AT&T-Time Warner

Сделката основава медиен конгломерат с премиум наличие, мрежа за разпространяване и стотици милиони консуматори
22 юни 2018
Вечерни вести: Търговската война Съединени американски щати - Китай се изостря, над 420 млн. лева за ремонт на пътища

И още: Очаква се Българска социалистическа партия да внесе новия избор на съмнение против държавното управление, потреблението в България е 55% от междинното в Европейски Съюз, умният помощник на Amazon влиза в стаите на хотелите Marriot
19 юни 2018
Технологични компании пробват да блокират нов закон за персоналните данни в Калифорния

Amazon, Microsoft и Uber настояват, че той ще наруши бизнес модела им
19 юни 2018
Microsoft ще конкурира Amazon с безкасова система за магазини

Онлайн колосът на Джеф Безос към този момент сътвори обект без опашки и каси
17 юни 2018 Върховният съд на Съединени американски щати проправи пътя за по-широко събиране на налози от онлайн търговците, оповестява Wired. Потенциално това са положителни вести за американците и неприятни за по-малките онлайн ритейлъри. Изненадващо обаче това са изключително положителни вести за Amazon.

Решението е във връзка обжалването на закон в Южна Дакота от 2016 година, който изисква всяка компания, продала артикули на стойност повече от 100 хиляди $ или направила повече от 200 транзакции в щата, да събере и заплати налог върху продажбите, без значение къде е основана компанията. След решение с 5:4 гласа съдът удостовери решението на долната инстанция макар обжалването на фирмите Wayfair, Overstock и Newegg.

Настоящото решение отхвърля предходно от 1992 година, съгласно което ритейлърите би трябвало да събират налог върху продажбите единствено ако имат " физическо наличие ", като да вземем за пример офис, склад или физически магазин в щата, в който събират налога. Сега откакто изискването за " физическо наличие " отпадна, това би могло да значи, че други щати също биха могли да приложат тези налози върху онлайн търговците отвън тяхната територия.

Според щатското бюро за държавна отчетност приходите за щата Южна Дакота биха възлизали на сред 8 милиарда и 13 милиарда $. Други изследвания на Националната конференция за щатски законодатели и интернационалния съвет на комерсиалните центрове приказват за сума до 26 милиарда $.

Няма да се отрази на огромните играчи...

Amazon се бори с практиката от години, само че сега събира налог върху продажбите за продукти, които продава във всички щати, които постановат налога, тъй като има хранилища и други обекти в страната. Освен това събира налози за трети лица в щатите Пенсилвания и Вашингтон, само че няма право да го прави в множеството останали щати. Подобно на тях Walmart събира налога онлайн. Според информация на eMarkter множеството от десетте най-големи обществено търгувани онлайн търговци на дребно имат и физически магазини.

От Wayfair към този момент събират налог на над 80% от своите поръчки в Съединени американски щати и тази стойност се повишава дружно с усложняването на логистиката. От компанията не чакат решението да се отрази изключително върху бизнеса им, както би се случило с ритейлърите, които до момента не събират налог върху продажбите.

...а най-много на дребните

Кларк Колхън от адвокатската адвокатска фирма Alston&Bird показва, че решението на Върховния съд не слага прага на Южна Дакота от 100 хиляди $ или 200 транзакции на национално равнище. Останалите щати биха могли да събират налога и от най-малките онлайн търговци, които са продали даже единствено един продукт в щата.

Проблемът е в сложността на събирането

Ритейлърите не биха подлагали на критика налога, тъй като той ще се заплаща от потребителите, а по-скоро имат искания заради компликацията при събирането му. Съдия Джон Робъртс, който е дал своя вот срещу в това дело, уточни, че в Съединени американски щати има над 10 хиляди юрисдикции с вариращи данъчни ставки. Например той показва, че в Тексас дезодорант се полза с 6.25% налог върху продажбата, до момента в който дезодорантът против изпотяване не се полза с налог. От друга страна, освободени от налози са единствено преждите, които са предопределени особено за пуловери.

Добри вести за Amazon

Според Джейсън Голдбърг от Publicis Sapient Amazon биха могли да завоюват от новите правила заради обстоятелството, че те се конкурират с останалите продавачи, които в този момент не събират налога. В резултат на новите условия съперниците им ще би трябвало да покачат цените си.

Amazon също по този начин предлага услуга за пресмятане и събиране на налога, с цел да помогне на другите онлайн търговци да се ориентират в държавните и локалните налози. За тази си услуга Amazon събира такса от 2.9% върху цената на налога, тъй че по-високи държавни налози биха означавали повече доходи за Amazon.

Други платформи за електронна търговия и услуги като Shopify също оказват помощ да се пресметна данъкът, което би облекчило тежестта върху дребните онлайн търговци на дребно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР