Още не е стартирала процедурата за избор на управител на

...
Още не е стартирала процедурата за избор на управител на
Коментари Харесай

Каримански: Изборът на нов управител на БНБ няма да се състои през следващите седмици

Още не е стартирала процедурата за избор на шеф на Българска народна банка, съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно заседание и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански.

Той предвижда, че такава процедура не се планува да започва в идващите две седмици.

" Ако съдружните сътрудници издигнат тематиката, ще бъде разисквана. Трябва да имаме процедура за решение. Засега няма такова ", сподели още Каримански.

Във връзка с възможни номинации като тази на някогашния финансов министър от първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, чието име се завъртя в публичното пространство, Каримански сподели: " Не мога да разясня нещо, което не знам ".

Любомир Каримански отговори на въпрос дали самият той има упоритости да стане шеф на Българска народна банка или го удовлетворява да е ръководител на една от най-важните комисии в Народното събрание, а точно бюджетна: " Какви упоритости, какво ме удовлетворява, ще го оставя на времето. Аз имам упоритост да работя в интерес на жителите ".

Мандатът на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече през 2021 година, само че заради неналичието на постоянно държавно управление и болшинство в Народното събрание до избор на негов правоприемник на поста не се стигна.

Димитър Радев е шеф на Българска народна банка от 15 юли 2015 година Той бе определен за поста от 43-ото Народно заседание. Именно Народното събрание е органът, който избира шеф на Българска народна банка.

Законът за Българска народна банка планува другите трима членове на управителния съвет да се назначават от президента на републиката, като мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР