Още древните римляни използвали ягодите против меланхолия, припадъци и камъни

...
Още древните римляни използвали ягодите против меланхолия, припадъци и камъни
Коментари Харесай

4 страхотни рецепти с еликсира на младостта

Още античните римляни употребявали ягодите срещу потиснатост, припадъци и камъни в бъбреците.

Със своя привлекателен външен тип и отлични вкусови качества, ягодите са измежду обичаните храни на мнозина. Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти, и ягодите не вършат изключение. Те са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий.

Според учени, потреблението на ягоди оказва помощ за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развиването на тумори, написа Gazeta.RU. Проучване на китайски откриватели сочи, че приемането на плода в огромни количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предотвратяване от рак на хранопровода.

Ягодата се счита и за балсам на младостта и опънатата кожа. Те са препоръчвана храна за хората, които са на диета за намаляване. Освен това, дамите, консумиращи постоянно ягоди, са отвън риска да развият захарен диабет. Затова, колкото повече ягоди консумирате през лятото, толкоз по-добре се грижите по натурален метод за кожата си, ни поучават лекарите от съветското предаване “Здраве ” и водещата Елена Малишева, написа Стандарт.

Древните римляни пък употребявали ягодите срещу потиснатост, припадъци и камъни в бъбреците. В националната медицина плодовете са известни като лек за неспокойствие на кожата, при дребни рани и екземи, като сместа се е нанасяла върху засегнатия сектор.

Днес са известни над 600 сорта ягоди, различаващи се по усет, величина, цвят и мирис. Ниското наличие на калории ги прави подобаващи за всяко меню, в това число и при нисковъглехидратни диети. Според учените, ягодите са съществена съставна част за основаване на противоалергични артикули и забавят процеса на стареене.

Според проучване извършено от А.Касиди в Медицинския лицей в гр. Норуич, Англия потреблението на ягоди намалява риска от инфаркт с 32% при дамите на междинна възраст. Те спомагат и за положителната перисталтика на червата заради високото си наличие на вода и фибри и почистват организма от отрови.

Полезни са и при висока температура, кашлица, за укрепване на кръвта. Въпреки потребните свойства доста хора демонстрират алергична реакция към плода. Ягодите не се предлагат и при страдащи от камъни в пикочните пътища или с патологичен мраз в далака и стомаха, тъй като имат охлаждащ резултат върху организма.

Препоръчително е да се употребяват пресни, постоянно се употребяват за подготвяне на нектари, компоти, сладка, мармалади и конфитюри.

Важно е деликатно да избираме плодовете, когато ги купуваме, тъй като под въздействието на топлота и напън се скапват бързо. При покупката на вкусния плод е добре да се избират твърди, лъскави ягоди с ослепителен цвят. Не се предлага да се мият при предпазване, слагат се в необятен резервоар и се покриват с похлупак, като по този метод остават свежи 2-3 дни. Ако са измити авансово, с цел да се запазят по-дълго, е добре да се посипят със захар.

Вкусни предписания с ягоди

Бърз десерт

Той е доста пресен и извънредно елементарен за подготвяне, а в същото време апетитен и гръмък, подобаващ за моментите, в които би трябвало да спретнем бързо нещо сладко.

Необходими артикули:

1. 500 грама ягоди
2. 1 пакет елементарни бисквити
3. 1 кофичка кисело мляко / по гъстичко /
4. 2-3 супени лъжици мед
5. 1-2 пакетчета ванилия

Приготвяне: На дъното на по-големи транспарантни чаши натрошавате на дребно по две елементарни бисквити. Нарязвате ягодите на дребно, като оставяте 5-6 за декорация и ги разпределяте в чашите върху натрошените бисквити. Разбивате добре меда, киселото мляко и ванилията. Получената примес разпределяте в чашите. Украсявате чашите с останалите цели ягоди.

Чийзкейк

Продукти:

1 пакет Какаови бисквитки
2-3 лъжици разтопен мед
400 г Цедено кисело мляко
250 г Заквасена сметана
1 лимон
100 г Печени лешници
1 чаша захар
1/2 кг ягоди

Приготвяне: Натрошаваме лешниците и бисквитките в блендер, прибавяме меда, с цел да се получи блат – на трохи. Разбиваме цеденото мляко със захарта, след това прибавяме настърганите кори от лимона и 2-3 лъжици от сока му. Накрая прибавяме и сметаната.

Върху блата слагаме половината от почистените ягоди, след това нанасяме разрушената примес. Накрая украсяваме с останалата половина от ягодите. Слага се в ледник и се сервира охладен.

Крем брюле

Това е рецептата за класическия апетитен Крем брюле (много покрай Крем карамел), само че в по-пролетен вид – с ягоди.

Продукти:

8-10 ягоди
2 чаени лъжици ликьор (при съществуване – ягодов)
2 жълтъка
2 чаени лъжици захар
200 мл течна сметана
1 пакетче ванилия

Приготвяне: Загрейте фурната на 160 градуса авансово. Почистете и нарежете на по 4 ягодите. Добавете към тях ликьора. Оставете 15-тина минути. Отделения сос поставете в купа. В купа разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Добавете сметаната и ликьора. Разпределете ягодите в купичките. Залейте със сместа. Поставете във фурната във водна баня. Печете към 35-40 минути. Извадете и охладете. Поставете в ледник. При поднасянето украсете с ягода и сметана. Добър вкус!

Палачинки

Продукти:

3 супени лъжици захар
3 яйца
22 г брашно
100 г разтопено масло
1 супена лъжица лимонен сок
310 г нарязани ягоди
175 ml вода
250 ml прясно мляко
Половин чаена лъжица сол
5 пресни ягоди

Приготвяне: В приблизително огромна купа разбийте яйцата, жълтъците, водата и прясното мляко. Добавете след това брашното и солта. Добавете маслото. Покрийте сместа и я оставете на студено 1 час. В купа смесете ягодите, захарта и лимоновия сок. Намажете тиган с лой и загрейте на сдържан огън. Покрийте дъното му с палачинковата примес. Оставете сместа да се пържи 30 секунди. После обърнете палачинката да се изпържи и от другата страна. Когато е подготвена палачинката, сгънете я 2 пъти като триъгълник. Залейте я с ягодов сироп и украсете с задачите ягоди и сметана или сладолед.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР