Орлето Илия, което се излюпи през миналата година в близост

...
Орлето Илия, което се излюпи през миналата година в близост
Коментари Харесай

Орлето Илия пое дългия път към Африка

Орлето Илия, което се излюпи през предходната година наоколо до добричкото село Александрия, пое дългия път към Африка. За разлика от останалите птици, които получиха предаватели по плана „ Земите и горите на орела “, Илия не си пристигна в България, а остана на територията на Турция, наоколо до столицата на южната ни съседка Анкара. Според орнитолозите от Българско дружество за защита на птиците дребното кресливо орле е намерило задоволително храна в региона и по тази причина е прекарало лятото там. Пернатият странник два пъти върви на море, като посети черноморския курорт Хераклея Понтика, а през почивните дни в края на предходната седмица прелетя и около градовете Мерсин и Искендерун на Средиземно море.

През идващите дни всеки може да следи полета на орлето, като се надяваме дребната птичка от Добруджа да стигне гладко до мястото си за зимуване.

Проектът „ Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България “ (LIFE18 NAT/BG/001051) е продължение на план „ Горите на орела “, сполучливо завършил през 2019 година Сега, с вторият план, напъните на Изпълнителна организация по горите, Българско сдружение за отбрана на птиците и двете горски предприятия Североизточно държавно дружество и Югоизточно държавно дружество още веднъж са ориентирани към запазване на дребния писклив орел и неговите най-важни местообитания в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР