Оркестърът, чийто патрон е британският крал Чарлз III ще гостува

...
Оркестърът, чийто патрон е британският крал Чарлз III ще гостува
Коментари Харесай

Оркестърът на крал Чарлз ще изнесе концерт на пл. Св. Александър Невски

Оркестърът, чийто патрон е английският крал Чарлз III ще гостува в София и ще изнесе огромен концерт през лятото. English Chamber Orchestra ще свири на 13 юли пред катедралата  „ Св. Александър Невски “.

„ Щастливи сме, че първият ни огромен концерт след пандемията ще бъде в столицата на България - София, на знаковия площад пред катедрален храм “Св. Александър Невски ”, сподели Джеймс Ръдърфорд – управител на световноизвестния English Chamber Orchestra. Ръдърфорд взе участие в конференция в Софийската градска художествена изложба дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета Мирослав Боршош и английския дипломат доктор Робърт Джон Диксън във връзка идното музикално събитие.

Британският състав от 1977 година има за патрон принц Чарлз, който тогава към момента е престолонаследник, а към този момент е крал, както и привилегията да свири на голям брой събития от значимост за кралското семейство. В София ще звучат творби на класици като Моцарт, Хендел, Бах и Елгар, както и известни творби на английски композитори.

Програмата ще бъде удостоена с наличието на млади български гении, които ще изпълнят особено създадени български национални песни под съпровода на English Chamber Orchestra като поклон към родната аудитория.



Н. Пр. доктор Робърт Джон Диксън, дипломат на Обединеното кралство в България, посочи, че за посолството е огромна чест да бъде хазаин дружно със Столичната община на концерта на Английския камерен оркестър. " Това е дълго чакана и доста добра вест за феновете на класическата музика – това е един от най-известните, най-обичани оркестри в Обединеното кралство и по света. Да бъдат в София ще бъде огромна привилегия " - сподели дипломат Диксън. Той благодари на Столичната община и на кмета Фандъкова, че в историческата година на коронацията на крал Чарлз III, българската аудитория ще посрещне един от емблематичните оркестри на Англия.

" Подобни концерти демонстрират, че София поддържа високо равнище и може да бъде част от културния календар на Европа ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. " Представянето на концерти с класическа музика стана традиция в София. Преди три години пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ се състоя концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, по-късно на оркестъра на двореца „ Шьонбрун “, сподели още Йорданка Фандъкова. " Това са концерти под намерено небе на изключително знаково място за града, каквото е катедралата „ Св. Александър Невски “ и храмът, патрон на столицата – „ Света София “, уточни още тя.



Заместник-кметът на София по просвета Мирослав Боршош акцентира, че организацията на подобен конгрес навън е доста сериозна. „ Това е част от цялостната културна политика на града, визията и специфичното отношение на кмета на София към сходни огромни европейски прояви, които ни поставят на картата на артистична Европа.

Тези събития се гледат в стрийминг платформите от още хиляди меломани по целия свят. Отново хиляди хора ще видят едно от най-красивите места в София с блестящо артистично осъществяване. Вярвам, че този концерт ще се трансформира в същински празник. Уверени сме, че такива висококачествени художествени прояви, като се изключи че образуват публики, ни слагат и на международната карта “ – добави Мирослав Боршош.

В концерта под намерено небе ще вземат присъединяване 21 музиканти, виртуози на струнни и духови принадлежности. Един от специфичните посетители на сцената ще бъде магичната цигуларка Стефани Гонли, която е водач на English Chamber Orchestra от началото на 90-те години на предишния век и настоящ професор по цигулка в Guildhall School.

На площад “Св. Александър Невски ” ще чуем онлайн и различен от огромните музиканти на нашето време – концерт майсторът Джон Милс. Лидер на Лондонската симфония, той работи с Кралския филхармоничен оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Концертния оркестър на BBC, Royal Scottish National Orchestra и други Освен това е началник на огромни студийни оркестри, работещи по едни от най-скъпите кино блокбъстъри в Холивуд - “Батман ”, “Джурасик Парк ”, “Красавицата и звяра ”, “Тор: Любов и Буря ” и други



English Chamber Orchestra е оркестър с дългогодишна история и може да се похвали с визитка, с която малко други оркестри по света разполагат. В дискографията му откриваме 860 записа и повече от 1500 творби, въодушевени от работата на над 400 композитори.

През годините English Chamber Orchestra свири с едни от най-великите международни музиканти, като техните осъществявания не остават незабелязани и в света на поп културата, като оркестърът работи по саундтрака на няколко кино лентата от поредицата за Джеймс Бонд, както и по партитурите на Дарио Марианели за хитови продукции като “Изкупление ” и “Гордост и предубеждения ”.

Съставът е свирил на доста разнообразни места по света, като Джеймс Ръдърфорд уточни, че едни от най-рисковите такива са круизните кораби, на които оркестърът е изпълнявал музикални творби за кралски особи от целия свят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР