Оригиналът е на Scott Jenson Даниел Десподов преди 1 минута

...
Оригиналът е на Scott Jenson Даниел Десподов преди 1 минута
Коментари Харесай

Невидимият проблем при редактирането на текст в смартфоните – втора част

Оригиналът е на Scott Jenson

Даниел Десподов преди 1 минута 4 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 8:00 | 25.09.2023

Този трик с алуминиево фолио може да поправи слабия ви Wi-Fi

IT НовиниСветослав Димитров - 17:05 | 25.09.2023

Масови съкращения на ИТ-специалисти: за какво бяха съкратени над 200 хиляди чиновници?

ТелефониДаниел Десподов - 8:54 | 25.09.2023

Apple предлага на потребителите да не употребяват USB Type-C кабелите на Android смарт телефоните за зареждането на iPhone 15

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

В първата част се спряхме на проблемите за редактирането на текстовете благодарение на смарт телефон. Нека сага разгледаме методите за възстановяване на тази обстановка.

3. Маркиране на текста

При настолните компютри избирането на текст е естествено продължение на функционалността за кликване: посредством задържане на бутона се прави влачене и стартиране. При мобилните телефони това не е допустимо, тъй че се появи напълно нов жест: двойно допиране. Чакайте, само че в действителност има и трети жест – дълготрайно допиране на екрана, който също работи. И двата жеста извършват една и съща задача. Не ме гледайте по този начин, аз не съм го измислил….

Този нов жест обаче провокира още повече затруднения: с цел да декодира „ двойното допиране “, системата би трябвало да изчака малко, с цел да види дали ще последва второ допиране, тъй че това нормално осуетява резултата на единичния клик. Това значи, че текстовият маркер може да „ открадне кликването “ по още един метод.

Маркирането обаче не свършва дотук, тъй като постоянно се постанова да маркирате няколко думи. За да се реши този проблем, текстовият маркер се намира от двете страни на селекцията. Това ви разрешава да разширявате селекцията посредством плъзгане на двата й края. Това значи, че маркирането на няколко думи е развой в две стъпки: маркираме думата и по-късно плъзгаме маркерите за селекция. Този формиран набор от жестове за редактиране на текст, сходно на описаното нагоре разположение на курсора, не е ужасяващ, само че не може да се съпостави по грациозност с десктоп компютъра и несъмнено способства за усложняване на работата.

4. Изскачащото меню

Тъй като на мобилните устройства няма лента с менюта, би трябвало по някакъв метод да извикаме командите на клипборда. Това става по два метода. Първият е най-очевидният: незабавно щом се появи избор на текст се демонстрира лента с менюта над избора. Това образно малко претрупва въвеждането, само че не основава двусмислие при кликването. Тази система работи добре за изрязване/копиране, само че е по-проблематична при вмъкването, което нормално не стартира с маркиране. Решението е малко неочевидно: можете да извикате същото меню, като докоснете текстовия маркер. Това значи, че потребителите би трябвало да научат ДВА жеста за отваряне на менюто. В iOS обстановката е почти същата.

Този проблем се задълбочава в Android, защото текстовият маркер изчезва след четири секунди безучастие. Причината за това е, че маркерът леко закрива текста под него. Това прави менюто изцяло недостъпно. Ако желаете да отворите менюто, би трябвало да докоснете още веднъж, с цел да се появи маркерът, и по-късно да го докоснете повторно. Нищо чудно, че хората са комплицирани от това.

Тази система „ меню при допиране на маркера “ прибавя още една неизясненост с насочването. Често срещан проблем при опитите за слагане на курсора е, че потребителят инцидентно допира маркера, което отваря менюто.

За напредналите консуматори обстановката се утежнява от неналичието на аналози на бързите клавиши за изрязване, прекопирване и слагане. Независимо дали сте новак или специалист, би трябвало да употребявате менютата по един и същи метод. Представете си, че на работния плот всеки би трябвало да употребява менюто Edit (Редактиране), с цел да изреже и сложи текст. Това е доста занемарен дизайн. Въпреки че постоянно би трябвало да даваме приоритет първо на начинаещите, не би трябвало да подценяваме опитните консуматори. Клипбордът на настолните компютри се употребява толкоз постоянно и поради скоростта. На мобилните телефони няма нищо сходно.

Как докосванията на екрана могат да бъдат неправилно интерпретирани

Тези спомагателни хакове, които свързват редактирането на текст от настолен компютър с мобилния, са функционални и правят работа, само че всеки от тях прибавя по още един метод за неправилно пояснение на кликването. Всеки път, когато потребителят допира екрана, може да се извърши едно от тези дейности:

слагане на курсора отваряне на меню (ако курсорът към този момент е там) започване на плъзгане начало на двойно докосване начало на дълго натискане

Ако действате извънредно внимателно, тези обособени дейности могат да бъдат следени. Ситуацията е надалеч от пагубна. Въпреки това считам, че тази система е доста нежна. Тя може неприятно да изненада потребителя по прекалено много способи. Ето някои от грешките, които съм следил при потребителските проби:

Проблем 1: когато потребителят допре екрана, той не стига до вярното място заради казуса с дебелите пръсти. Проблем 2: в случай че допре малко встрани, с цел да сложи курсора вярно, той допира текстовия маркер и се появява менюто, което го обърква. Той е заставен да допре някъде другаде, с цел да затвори менюто и да опита още веднъж. Проблем 3: вместо да се отвори менюто, второто допиране се пояснява като банално плъзгане и стартиране и нищо не се случва. Проблем 4: в случай че потребителят се опита да допре екрана два пъти, само че допре леко встрани или уцели текстовия маркер, операционната система го схваща неправилно и нищо не се случва. Проблем 5: потребителят желае да вмъкне текст в празно поле, само че се обърква, тъй като няма текстов курсор или меню. Той би трябвало първо да допре празното поле, с цел да се появи курсорът, и ПОСЛЕ да допре курсора повторно, с цел да се отвори менюто. Проблем 6: Потребителят допира екрана, с цел да сложи курсора, само че подвига взор за секунда, с цел да прочете текста на диалога. В тази къса пауза текстовият маркер изчезва. Поглеждайки надолу, потребителят желае да допре маркера, само че не го вижда и се обърква. Той е заставен да допре полето още веднъж.

Всички тези компликации стартират да се натрупват. Всяка от тези промени поотделно наподобява рационална. Взети дружно обаче, те прибавят доста количество неточности и трудност в процеса. В моето изследване, извършено измежду 10 консуматори, бяха нужни приблизително пет опита, с цел да се сложи тъкмо курсорът. Един от потребителите трябваше да направи 19 докосвания на екрана! Така че не е изненадващо, че доста от нашите тестови консуматори просто отхвърлиха да редактират текста, като вместо това избраха да напишат всичко още веднъж.

Очевидно е, че редактирането на текст на мобилни телефони е допустимо, в края на краищата милиони хора го вършат всеки ден. Не настоявам, че „ това е невероятно “, по-скоро считам, че „ е доста по-трудно, в сравнение с си мислим “. Мнозина от вас може да кажат: „ Вземи се в ръце, бате, не е толкоз мъчно “, и ще отхвърлят моите разсъждения. Но не забравяйте, че по-голямата част от текстовете на мобилните телефони са къси и не изискват старания, нормално това са постове и мнения в обществените мрежи. Рядко се постанова редактиране, тъй че тези провокации не са изключително значими. Освен това доста хора са ми разказвали за възпитаници, които пишат цели публикации на телефоните си. Да, това е допустимо! Много хора бягат маратони, само че това не значи, че всеки е кадърен на това.

Ако не ми вярвате, пробвайте да редактирате огромни текстове в Android или iOS. Просто продиктувайте един параграф с гласово въвеждане и се пробвайте да го изчистите. Обърнете внимание на броя на грешките, а по-късно почтено ми кажете дали това е бил елементарен и комфортен развой.

Ако желаеме мобилните устройства да заместят настолните компютри (или най-малко да се конкурират с тях), те би трябвало да прераснат над тези сензорни хакове в нещо, предопределено особено за мобилни устройства. Вместо погрешно да копираме десктопа, би трябвало да използваме сензорния интерфейс, с цел да създадем нещо безпрепятствено, отчетливо и доста по-просто.

Eloquent: един от методите за развиване

Преди да навляза в детайлности за Eloquent, бих желал да подчертая, че главната цел на обявата е в детайли да опише казуса. Исках да направя този незабележим проблем забележим за вас. Много хора не осъзнават какъв брой бездънен е той. При това състояние се надявам, че всички ще се съгласим, че е належащо някакво решение. Може да не сте съгласни с Eloquent и това е обикновено. Надявам се, че някой ще измисли други, по-добри решения.

Вместо доста текст, ето едно демо, демонстриращо работата на Eloquent:

Внедряване на системата

За страдание внедряването на система като Eloquent ще бъде същинско предизвикателство. Първо, прекалено много хора неправилно смятат задачата за редактиране на текст на мобилен телефон за „ решена “ и нямат мотивация да се усъвършенстват. Второ, в продължение на към десетилетие потребителите са привикнали да работят със остаряла, склонна към неточности система. Ще бъде мъчно да ги убедим да свикнат с нова.

Но най-важното е, че отстраняването на проблемите с редактирането на текст не наподобява задоволително значимо във войната сред Android и iOS. Това не е тип привлекателна функционалност, която може да увеличи показателя на потребителската преданост. Намирам за парадоксално, че една толкоз фундаментална смяна като подобряването на редактирането на текст може доста да усъвършенства използваемостта на мобилния телефон и да стане причина за промяна на платформата, само че смяната ще бъде мудна и ще изисква години упорита работа. Android просто не мисли в тази посока. Apple може би мисли за това.

И това е тъпо, тъй като бих желал да видя по какъв начин мобилните устройства се развиват и стават даже по-продуктивни, в сравнение с са настолните компютри през днешния ден. Но в случай че се съди по пътя, който сме избрали, ще редактираме по същия метод най-малко през идващите двадесет години. Наистина ли това желаеме? Жалко е, че ужасното редактиране на текст е незабележим проблем, на който никой не отдава дължимото.

Статията е от 23-ти септември тази година и към нея има извънредно доста мнения. Наистина има случаи, когато не разполагате с нищо друго с изключение на със смарт телефон, само че се постанова да работите с някакъв текст – може той към този момент да е бил въведен и би трябвало да извършите корекции, а може това да си е ваш материал, които изисква изчистване на стила, смяната на някои думи и така нататък Удобната работа с текстове би повишило полезността и полезността на всеки един смарт телефон.

Всъщност, оказа се, че концепциите от плана Eloquent към този момент се употребяват при редактирането на текст в смарт телефоните.

Gboard за Android

Едно от предложенията е потреблението на приложението Hacker`s Keyboard за Android, което доста консуматори намират за комфортно.

Друга концепция е потреблението на приложението Fleksy keyboard, като в тази софтуерна клавиатура има дребен панел с бутони за маркиране, прекопирване и проникване, както и слайдер за точното позициониране на курсора в текста.

Може би и вие употребявате сходно приложение или някакъв различен тип софтуерна клавиатура. Споделете, с цел да умножим познанието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР