Определянето на вида и размерите на параваните за гласуване с

...
Определянето на вида и размерите на параваните за гласуване с
Коментари Харесай

МС и ЦИК се прехвърлят топката за параваните за гласуване

Определянето на типа и размерите на параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини излиза отвън пълномощията, предоставени на изпълнителната власт от Изборния кодекс (ИК). Това се споделя в писмо на основния секретар на Министерския съвет (МС) до ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК), изпратено през днешния ден.

Повод е квалифицираният план за решение на ЦИК, в който на Министерски съвет се вменява задължението да дефинира типа и размерите на параваните за локалните избори на 29 октомври т.г. С този отговор държавното управление удостоверява позицията на служебния кабинет преди парламентарните избори на 2 април т.г.

Законодателят категорично е лимитирал присъединяване на органите на изпълнителната власт до организационни и механически действия по обезпечаването на изборните комисии. Определянето на условия за детайлите от оборудването на изборните секции би представлявало интервенция на държавното управление в изключителните пълномощия на изборните комисии. Освен това всеки акт или деяние на Министерски съвет отвън неговите пълномощия по Изборния кодекс би бил незаконосъобразен, в случай че е учреден само на обвързване, предоставено с решение на ЦИК, се споделя в писмото.

Параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини са детайл от оборудването на изборните пространства и по тази причина съгласно ИК тяхното обезпечаване е ангажимент на общинските администрации. Изискванията и детайлите по отношение на оборудването на тези пространства се дефинират с методически инструкции на ЦИК в сходство с нейните пълномощия по член 57 от ИК. Това включва параваните, които заменят така наречен „ тъмни стаички “, чиито параметри постоянно са определяни от ЦИК.

Законовата задача на параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини и на преградите за гласоподаване с машини е да се обезпечи както тайната на гласуването, по този начин и опция за гласоподаване на гласоподаватели с повредено зрение или със усложнения в напредването. За постигането на тази цел законодателят не е сметнал за належащо да изисква те да дават отговор на единни механически условия, с което е дал опция на общинските администрации и секционните изборни комисии при тяхното слагане в предизборния ден да се съобразят със спецификите на изборното помещение. Единствените механически условия към параваните е техният тип и размер да разрешават слагането на таблата с информация за гласоподавателите, чийто тип и размер се дефинират още веднъж от ЦИК.

В писмото на Министерски съвет до ЦИК също по този начин се обръща внимание, че уредбата в ИК по отношение на параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини е общо използвана за всички типове избори, в това число за тези с изборни секции отвън България. А плануванаъа в ИК опция за тяхното обезпечаване посредством организациите на българските жители отвън страната изключва по принцип тяхното разработване и доставка по обединен стандарт.

В случай че ЦИК е установила нарушавания на изборния развой на 2 април т.г. във връзка с параваните за гласоподаване, в нейна подготвеност е да одобри съответни решения, с които да ангажира общинските администрации и съответните изборни комисии.

В умозаключение основният секретар на Министерски съвет твърди членовете на ЦИК, че органите на изпълнителната власт ще положат оптимални старания, в границите на своите пълномощия, с цел да подкрепят комисията при осъществяването на виновните й задания по организация и осъществяване на идните избори.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР