Определянето на гестационната седмица на бременността чрез ултразвук се оповава

...
Определянето на гестационната седмица на бременността чрез ултразвук се оповава
Коментари Харесай

Как се определя гестационната седмица и защо това е важно?


Определянето на гестационната седмица на бременността посредством ултразвук се оповава на догатката, че размерът на плода корелира с неговата вътреутробна възраст. Вариациите по-рядко се срещат през първия триместър спрямо третия. (Към първа част на материала)

През първия триместър се употребяват размерите на диаметъра на гестационния сак (mean gestational cas diameter) и/или дължината на тялото на плода (crown-rump length). През първите 3-5 седмици сигналът за вътрематочна бременност е съществуването на гестационна торбичка/гестационен сак.

Гестационният сак съставлява началните стадии на развиване на околоплодната празнина и първичните структури, навлизащи в лигавицата на матката (ендометриума), от които по-късно ще се развие феталната част на плацентата.

Най-малкият сак, който може да се види посредством трансвагинален ултразвук , може да има размери от 2-3 мм, което, от своя страна, кореспондира на 32-33-дневна бременност (4 и половина седмици). Това е първият диагностичен белег, които може да дефинира периода на ранната бременност.

Диаметърът на гестационната торбичка пораства почти по към 1 мм дневно, като над 14 мм този аршин става незадоволително благонадежден. При такова състояние на помощ идва дължината на тялото на плода.

Измерването на crown-rump length - CRL дава най-точна информация за определянето на гестационната седмица, като разликата възлиза на към 3-8 дни по отношение на същинската дата за зачеването. Размерът е старателен, когато е над 10 мм (или 7-ма гестационна седмица) и не повече от 84 мм. Извън тази граница определянето на периода на бременността не би било оптимално.

Свързани публикации.. Как се дефинира гестационната седмица и за какво това е значимо? 0 Скалата на Бишоп - за какво е значима при индуциране на раждането? 0

Над 84 мм размер на тялото на плода би трябвало да се употребяват спомагателни характерности на плода, с цел да се ускори точността на ултразвуковия способ. През втория и третия триместър на бременността предходните изследвани белези към този момент не са достоверни, по тази причина се мерят следните плодни елементи - бипариетален диаметър , окръжност на главата, окръжност на корема и дължината на бедрената кост.

От тези четири характерности се счита, че най-точна информация за периода на бременността през втория триместър дава окръжността на главата . Това е по този начин, тъй като размерите на другите белези са промениливи по отношение на някои положения.

Например окръжността на корема варира по отношение на позицията на плода и дали плодът

е във фаза на поемане или издишване. Бипариеталният диаметър, с изключение на периода на бременността, също дава информация за вариации в черепа, а дължината на феталната бедрена кост варира съгласно етническата принадлежност. Скъсената бедрена кост, въпреки това, е белег за скелетна дисплазия или рестрикция (патологично забавяне) на растежа на плода.

През третия триместър

не се разчита на информацията, събрана едно проучване с ултразвук. По-важно е следенето на размерите на плодните елементи при поредни визити през 2-3 седмици. Липсата на адектавен напредък на плодите елементи е сигнал за вътрематочна рестрикция .

2881
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР