Опазването на природата е една от най-важните задачи на нашето

...
Опазването на природата е една от най-важните задачи на нашето
Коментари Харесай

По-вредни ли са стъклените бутилки от пластмасовите

Опазването на природата е една от най-важните задания на нашето потомство. Употребата на пластмаса в всекидневието ни безспорно води до замърсяване на околната среда. Друг е въпросът какви други възможности да употребяваме и до каква степен безвредни са и те.
 Пластмасовите кутии, огледалата, найлоновите торбички и какво не можем да рециклираме
Какво не можем да рециклираме

Боклукът, за който няма втори живот

В ново проучване учени от университета на Саутхемптън съпоставят разнообразни типове опаковки за питиета. Те вършат оценка на въздействието на стъклени и пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета и картонени кутии.

На базата на това се стига до заключението, че пластмасовите бутилки сигурно са нездравословни за околната среда, защото производството им изисква обилни количества сила. Пластмасата замърсява трайно околната среда, в случай че бъде изхвърлена погрешно. Тя има и капацитет да се разгражда и да се популяризира като микропластмаса, която е нездравословна за здравето.
 Снимка 506513

По-изненадващото в тази ситуация обаче е, че стъклените бутилки са четири пъти по-лоши за околната среда от пластмасовите, защото производството им употребява повече сила и запаси. " Необходимо е голямо количество сила, с цел да се нагреят суровините и да се направи стъкло ", сподели Алис Брок от университета в Саутхемптън пред i paper, представена от.
 Снимка 506501

Всъщност казусът със стъклените бутилки е, че през днешния ден те не се употребяват наново. Стъклените бутилки прекомерно постоянно се изхвърлят след еднократна приложимост, макар че имат капацитет да бъдат употребявани наново 12-20 пъти.

На фона на всичко това най-екологичните опаковки се оказват картонените кутии, като тези за мляко и сокове, както и алуминиевите кенчета. Кутиите обаче също съдържат пластмаса.
 Снимка 506500

Изводите от това изследване, съгласно доктор Брок са, че би трябвало да преминем към повторна приложимост на бутилки, тъй като единствено преработването не е задоволително. " Трябва да променим настройката си и да преминем към презареждане на бутилки, схеми за връщане на бутилки и така нататък, с цел да понижим тези въздействия върху околната среда. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР