Опасенията за сигурността на литовските дипломати в Китай са неоснователни.

...
Опасенията за сигурността на литовските дипломати в Китай са неоснователни.
Коментари Харесай

Китай: Опасенията за безопасността на литовските дипломати нямат основание

Опасенията за сигурността на литовските дипломати в Китай са неоснователни. Това гласи известие на китайското външно министерство ден откакто в небрежно проведено тръгване, осведоми Ройтерс.

Твърденията, че литовските дипломати се опасяват за персоналната си сигурност или че Китай е забранил на свои жители да работят в представителството на страната, са " чиста небивалица " , съобщи представителят на външното министерство Уан Уенбин на постоянен брифинг.

В сряда литовските управляващи оповестиха, че са извикали своя първи посланик назад от Китай за " съвещания " и че посолството към този момент ще работи отдалечено.

Миналия месец откакто Тайван откри свое посланичество в столицата на балтийската страна. Подобно на множеството страни, Литва има публични връзки с Китай, а не със самоуправляващия се и демократично насочен остров Тайван, който Пекин преглежда като своя територия.
 Литва: Европа би трябвало да се приготви за стопански напън от Китай
Литва: Европа би трябвало да се приготви за стопански напън от Китай

Вилнюс и Пекин са в спор поради Тайван

В сряда група от 19 души, състояща се от чиновници на посолството и техни близки, напусна Пекин на път за Париж. Един посланик е определил заминаването им като отговор на " заплашване ".

" Литовската страна в никакъв случай не е повдигала пред Китай въпроса за персоналната сигурност. Ако тя не се изправи пред действителността, в случай че не обмисли и не поправи грешките си, а вместо това се отърве от личната си отговорност, това единствено ще сложи още по-голямо предизвикателство пред двустранните връзки " , акцентира представителят Уан Уенбин.

Пред кореспонденти във Вилнюс външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че преди заминаването е имало неустановеност по отношение на правния статут на литовските дипломати в Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР