ООН предприема нов кръг усилия за решаване на Кипърския въпрос.

...
ООН предприема нов кръг усилия за решаване на Кипърския въпрос.
Коментари Харесай

ООН с нов кръг усилия за решаване на Кипърския въпрос

ООН подхваща нов кръг старания за решение на Кипърския въпрос. След над два месеца мъртвило през днешния ден новият специфичен представител на генералния секретар на Организация на обединените нации в страната се среща с водачите на двете кипърски общности, съобщи БНР.

Надежда за дълготраен мир изрази Колин Стюарт, новият началник на задачата и на мироопазващите сили на Организация на обединените нации /UNFICYP/ на острова, в първите си изказвания.

Бившият канадски посланик и дълготраен представител в служби на Организация на обединените нации по света стартира мандата си в Никозия с диалози поотделно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и с водача на кипърските турци Ерсин Татар.

Очаква се на днешната среща президентът Анастасиадис да удостовери позициите на кипърските гърци за заслужено, трайно и жизнеспособно решение на Кипърския въпрос посредством двузонална двуобщностна федерация с политическо тъждество, в сходство с резолюциите на Организация на обединените нации.

Кипърско-турският водач Ерсин Татар, подкрепян от Анкара, декларира неведнъж, че решението би трябвало да се търси посредством признаването на суверенитета на кипърските турци и съществуването на две обособени равноправни страни на острова.

Лидерите на двете кипърски общности за финален път се събраха на обща среща с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през септември в Ню Йорк. Преговорите по Кипърския въпрос бяха прекъснати през юли 2017 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР