Омбудсманът Диана Ковачева предложи да има изричен текст в закона,

...
Омбудсманът Диана Ковачева предложи да има изричен текст в закона,
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска да се забрани на банки и ЧСИ да вземат помощите заради COVID-19

Омбудсманът Диана Ковачева предложи да има експлицитен текст в закона, с който да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от страната като обществени заплащания.

Става въпрос за обезщетенията, отпускани поради COVID-19 по програмата „ Запази ме”, пишат от институцията.

Поводът за съответното предложение са увеличаващите се тъжби, сигнали и телефонни позвънявания до институцията на омбудсмана, в които жители се оплакват, че отпусканата им от страната финансова помощ, поради засегнатата трудова активност от пандемията, се удържа от банките и превежда на ЧСИ-та. Така хората действително остават без никакви приходи, не могат да покриват най-неотложните си потребности, осведоми Ковачева.

Помощите са в размер 24 лева дневно за интервала на неплатен отпуск, а след декември 2020 година - 75 на 100 от месечния застрахователен приход за октомври 2020 година

Омбудсманът осведоми народните представители, че по казуса към този момент се е обърнала към Камарата на частните правосъдни реализатори и Асоциацията на банките в България, от които е получила схващане за изключителната и обществена устременост на средствата, само че са показани и причини за неналичието на категорично правно съображение за изплащането им на жителите, при изискване че банковите им сметки са запорирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР