Не се опитвайте да помогнете на паднали от гнездата малки

...
Не се опитвайте да помогнете на паднали от гнездата малки
Коментари Харесай

БДЗП: Не прибирайте паднали от гнездата птички вкъщи!

Не се опитвайте да помогнете на паднали от гнездата дребни птички , като ги прибирате у дома. Това молиха от Българското съдружие за отбраната на птиците /БДЗП/ във Фейсбук.

Пролетта е сезон, през който е всекидневно новоизлюпени птичета да падат от гнездата си. Това постоянно става в оживени региони , а в желанието си да оказват помощ, хората по-скоро вредят

Ето какво поучават от Българско дружество за защита на птиците:

„ Може би на множеството от нас се е случвало да намерим малко птиче, паднало от гнездо.

Мислим, че безпомощно ще подскача и ще загине самичко на земята. Затова ни се желае да го вземем и приберем на несъмнено в шепите си.

Всъщност по този начин ще създадем тъкмо противоположното на това, което целим – да спасим един живот. Преместването на дребна птичка от естествената й среда води до понижаване на възможностите й за оцеляване и би трябвало да се ползва единствено в краен случай. Родителите не престават да поставят грижи за дребните, даже те да са паднали от гнездата.

Все отново, в случай че намерите млада пойна птица на оживена алея в парка или друго рисково място, може да я преместите на по-безопасно. Това би трябвало да стане оптимално бързо и покрай гнездото, с цел да могат родителите да намерят дребното. Мястото може да е най-високият и пълен клон, който може да достигнете, площадка, перваз или покрив на близка сграда, надалеч от наземните хищници.

Във всички случаи обаче, правилото е дребните да бъдат оставени на грижите на родителите им! “

Конституционен съд отхвърли настояването на Румен Радев, обвързвано с прекратяването на концесията на терминал „ Росенец “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР