Създаването на среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и

...
Създаването на среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и
Коментари Харесай

Форум на ИА ГИТ за превенция на трудовия травматизъм събра над 130 представители в област Стара Загора, ангажирани с безопасността на труда

„ Създаването на среда на непоносимост към неспазването на здравословните и безвредни условия на труд е водещ фактор за намаляването на трудовия травматизъм ", сподели инж. Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на ИА „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ) при откриването на районния конгрес „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. ". В него се включиха над 130 представители на работодателите, на национално представителните синдикални организации, национално представителните работодателски организации. В събитието в град Стара Загора участваха регионалният шеф Ива Радева, представители на локалната власт и шефът на териториалната дирекция „ Инспекция по труда " Камен Маринов.

Инж. Асенова обърна особено внимание на инструктажа като прийом за предварителна защита. Тя акцентира, че той не би трябвало да се приема просто като автограф на документ и моли към работодателите да не го организират фиктивно. „ Благодарение на инструктажа работещите научават какви са рисковете на работното място, по какъв начин да се предпазят от тях и по какъв начин да реагират при възникването им ", безапелационна бе инж. Асенова.

Инж. Александър Борисов - шеф на отдел „ Анализ на контролната активност " в ИА ГИТ, показа данните от контролната активност на Агенцията, свързани с трудовите злополуки. В своята презентация той прегледа и аргументите, водещи най-често до произшествия на работното място, измежду които са рухване от височина; прилепяне, премазване, смачкване; удар от падащ предмет; проваляне от електрически ток и затрупване от земна маса.

По данни от оперативния указател на ИА ГИТ на територията на област Стара Загора от началото на 2024 година са настъпили 19 трудови злополуки, от които 18 бр. са директно свързани с осъществяването на работните отговорности. Вследствие на рухване от височина са настъпили 3 бр. злополуки и още толкоз са се случили вследствие на прилепяне, премазване, смачкване. Една от злополуките е поради проваляне от електрически ток. На територията на региона е регистрирана една смъртна акцидент, настъпила заради нетравматично увреждане (тук попадат пътнотранспортните катастрофи, инфарктите и инсултите).

За първите четири месеца на 2024 година Дирекция „ Инспекция по труда " със седалище Стара Загора е направила 1281 бр. инспекции в 1022 бр. предприятия с 38 763 бр. служащи и чиновници в тях. Констатирани са 6258 бр. нарушавания. От тях 3608 бр. засягат здравословните и безвредни условия на труд, а 2626 бр. са свързани с реализирането на трудовите правни отношения. За посочения интервал в област Стара Загора са открити 35 служащи, полагащи труд без подписан писмен трудов контракт.

Националната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. " се организира по самодейност на ИА ГИТ със съдействието на Министерството на труда и обществената политика. Досега районни конгреси за трудовия травматизъм бяха проведени за областите Пазарджик, Враца, Бургас, Сливен, Ловеч, Плевен, Шумен, София, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Кюстендил. Предстои организирането на районни срещи и в други регионални градове в страната.

Презентациите от форума са налични на:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР