От днес влиза в сила почти пълната забрана за реклама

...
От днес влиза в сила почти пълната забрана за реклама
Коментари Харесай

ТОТАЛНА ЗАБРАНА: Официално без хазарт в медиите

От през днешния ден влиза в действие съвсем цялостната възбрана за реклама на хазартни игри в България. През тази седмица измененията в Закона за хазарта бяха обнародвани в „ Държавен вестник “, откакто президентът Румен Радев не се възползва от правото да наложи несъгласие. Така от през днешния ден на малките екрани и радиата към този момент не е позволено да излъчват каквито и да е клипове за залагания. Вестниците и интернет уеб страниците също не би трябвало да разгласяват карета и банери с подобен темперамент. Ограниченията не се отнасят само за държавния състезателен тотализатор.

Рекламата на
хазарт се не разрешава и на публични места, в това число на фасади на здания и върху имущество– държавна и общинска благосъстоятелност. Изключение ще са само фасадите на казината и другите обекти, които имат лиценз да провеждат хазартни игри. Имената и логата на операторите ще могат да се слагат и върху билбордове. Върху паната е неразрешено да се качват каквито и да е числа за да не се афишират така наречен бонуси, с които се притеглят играчи. Освен това билбордовете не би трябвало да са на разстояние по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети, студентски общежития. Новите разпореждания плануват най-малко 10% от площта на рекламата да е заета от надписи, предупреждаващи, че хазартът води до взаимозависимост.

Реклама се позволява и върху спортна екипировка, спортни уреди, спортни зали, игрища и басейни, материали или артикули на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Забраняват се игралните зали и
казината в селища с под 10 000 поданици, като изключение се прави за курортите и селищата на 30 км от граничните пунктове. По данни на Министерството на финансите ограничаването ще засегне 104 игрални зали в страната. Те обаче би трябвало да бъдат закрити в период от три години.

Съветът за електронни медии ще следи дали се съблюдават новите рекламни правила, като при установени нарушавания той ще би трябвало да сезира Националната организация за приходите, а тя да постанова наказания. Медийни специалисти към този момент предвидиха, че хазартните компании ще стартират да измислят разнообразни похвати за заобикаляне на рестриктивните мерки. Предположенията са, че в печатни и интернет издания рекламно наличие ще стартира да се показва като новинарско, а в малките екрани може да се появи скрита реклама на
хазарт или нерегламентирано продуктово позициониране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР