Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани

...
Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани
Коментари Харесай

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на Игрите в Париж

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат предложения за присъединяване на Игрите в Париж следващата година, съобщи шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах във френската столица. Бах имаше среща с представители на олимпийското придвижване.

През юни още МОК заяви, че на 26-и юли – , Русия и Беларус не попадат в листата от 203 народи, които ще получат предложения за присъединяване.

" За мен е голяма чест да поканя спортистите от целия свят тук, в Париж, във Франция, с цел да отбележим спортните достижения под мотото " По-бързо, по-високо, по-силно. Затова и през днешния ден МОК ще изпрати публични предложения до 203 Комитета от целия свят. Аз ще имам опцията да връча персонално поканите на девет национални олимпийски комитета и на тима на бежанците ", съобщи Томас Бах.

" Това е протоколна, само че алегорично доста значима гала. Фундаменталната концепция на Олимпийските игри е едно спокойно състезание. Преди три хиляди години гръцката цивилизация сервира този подарък на човечеството. След това барон Пиер дьо Кубертен е основал МОК и е възродил Олимпийските игри в този тип, който ние през днешния ден назоваваме модерни Игри. А Париж е тяхната татковина ".

" През 2024-а година ние означаваме нов стадий от нашата олимпийска история. На Олимпиада 2024 ние можем същински да отбележим Игрите на новата епоха. Тези Игри ще бъдат повече експресивни, по-млади, по-урбанистични и по-устойчиви, сподели още Томас Бах пред делегатите на срещата.

През месец март тази година изпълнителният комитет на МОК предложи съветски и беларуски спортисти, в случай че бъдат допускани, да се случва извънредно с безпристрастен статут. И то единствено такива спортисти, които не са се изказали в поддръжка на войната, която Русия води против суверенна и самостоятелна Украйна към този момент съвсем година и половина. Същото се отнася и за спортисти, които не съставляват опасност за сигурността.

Проблем за МОК може да се окаже, че не всички подопечни федерации по другите типове спорт не са взели решение дали да пускат или не руснаци и беларуси, даже и като самостоятелни състезатели.

Президентът на Организационния комитет на Игрите във Франция Тони Естанге съобщи, че решението за присъединяване или неучастието на съветските и беларуските олимпийци ще бъде взето не по-рано от септември.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР