Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм Носорог“,

...
Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм Носорог“,
Коментари Харесай

Новият проект на Олег Сенцов – „НОСОРОГ“ със специална прожекция на предстоящия 26-и София Филм Фест

Олег Сенцов ще показа персонално в София своя филм „ Носорог “, стартирал на интернационалния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и спечелил премията за най-хубав кино план. Реализиран като взаимна продукция сред Украйна, Полша и Германия, „ Носорог “ взе участие и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе международната му премиера в конкурсната стратегия „ Хоризонти “ на кинофестивала във Венеция.

„ Носорог “ е история за престъпен нарушител, който търси изкупление; един роман, който показва грозната страна на живота в постсъветска Украйна. В основната роля е младата звезда Сергей Филомонов. Неговият воин с прякор „ носорог “ e нарушител в Украйна през 90-те години на предишния век, замесен в мафиотския под земята свят. Любовната му връзка с Марина (в ролята Алина Зевакова) в началото е щастлива, само че със задълбочаване на връзките му с незаконния свят, животът му се трансформира коренно и окончателно.
Впечатляващи филми на млади режисьори в Международния конкурс за Голямата премия „ София – Град на киното “ на 26-ия София Филм Фест
Към двата български кино лентата в главната конкурсна стратегия за първи и втори игрални филми на 26-ия София Филм Фест – „ Януари&...
Прочети повече
„ Носорог “ припомня значително на типичен филм за мафията, само че характерната конюнктура го отличава, спечелвайки му място в жанра на постсъветската престъпна драма “, написа онлайн изданието Deadline за кино лентата на Сенцов.

Проектът „ Носорог “ е белязан с действителната житейска история на режисьора Олег Сенцов, който в самото начало на подготовка на фотосите (2014) е задържан от съветските служби за сигурност по обвинявания в терористични дейности поради позицията му за анексирането на Крим от Русия и поддръжката му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор.

Благодарение на интернационалната кино общественост, която повдига зов за отбрана и освобождение на Сенцов, той е пуснат на независимост против замяна на пандизчии, след 5 години и половина дейно излежаване на присъдата, гладна стачка и съществено недоволство в света на киното против безапелационната позиция на съветското държавно управление по случая. След дълго физическо възобновяване, Сенцов възобновява работата си по „ Носорог “ и съумява да го приключи.

Режисьорът е роден през 1976 година в Симферопол. Завършва Националния стопански университет „ Хетман “ в Киев през 1998 година и отпътува за Москва, където посещава курсове по сюжет и постановка в киното. Връщайки се в родния си град, той отваря компютърен клуб – концепция, която се трансформира в първия му сполучлив бизнес план. Именно животът на геймърите е в основата на неговия пълнометражен дебют „ Gamer “ (2011) – роман за живота на младеж, привързан към компютърните игри. „ Gamer ” получава позитивни мнения от филмовата рецензия, като премиерата му е на интернационалния кино фестивал в Ротердам, Холандия.
Шест впечатляващи киноразказа от района в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест
Балканският конкурс на СФФ обичайно включва най-успешните филми от района през последната година. 2022 не е изключение – в прочие..
Прочети повече
10 години след присъединяване си на София Мийтингс, Олег Сенцов се завръща в София, с цел да показа кино лентата си „ Носорог “ и да бъде член на интернационалното жури на 26-ия София Филм Фест.

Още от КИНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР