Окръжна прокуратура-София приключи разследването на тежката катастрофа между автомобил и

...
Окръжна прокуратура-София приключи разследването на тежката катастрофа между автомобил и
Коментари Харесай

Приключи разследването на автобусната катастрофа на магистрала „Тракия”

Окръжна прокуратура-София завърши следствието на тежката злополука сред автомобил и рейс на автомагистрала „ Тракия, при която починаха 6 пасажери, а други 17 бяха ранени. Инцидентът стана на 13 април, когато при изпреварване лек автомобил се удари в предната гума на рейса, вследствие на което той се прекатурна край пътя. Обвинение получи управлявалата лекия автомобил Цвета Таскова, която може да бъде наказана на сред 3 и 12 години затвор.

От събраните доказателства е открито, че злополуката става при изсъхнало асфалтово покритие, слънчево време, доста добра видимост и дълготрайно прав сектор. Автобусът се е движил със скорост от 100 км/ч, а автомобилът се е опитал да го изпревари със скорост към 120 км/ч. „ По време на изпреварването, Таскова е подхванала завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е блъснал в лявата странична част на рейса в региона към задната ос. Последвало е превъртане, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос) на ляво предно колело на рейса. При това предната лява гума на рейса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в рейса, последният се е наклонил надясно. За лидера на рейса е било невероятно управлението му. Част от пътуващите в пътническото помещение на рейса, разследване на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на рейса и са изпаднали отвън рейса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в крайпътното пространство /канавка/ и се е обърнал на дясната си страна ”, изясняват от прокуратурата.

 

Пътно транспортното произшествие е било предотвратимо, в случай че Таскова при осъществяването на маневрата „ изпреварване “ е осигурила минималната странична отдалеченост, счита обвиняването.

На 30.11.2018 година на Таскова е предявено точно обвиняване за това, че на 13.04.2018 година на Автомагистрала „ Тракия “, управлявайки лек автомобил “Рено Меган “, при осъществяване на маневра „ изпреварване “ е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата по член 42, алинея 2, т. 1: „ Водач, който изпреварва, е задължен по време на изпреварването да обезпечи задоволително странично разстояние сред своето и изпреварваното пътно транспортно средство “, вследствие на което е настъпил удар сред лекия автомобил и рейса и по несъобразителност е предизвикала гибелта на шестима пасажери и междинни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.

Предстои предявяване на материалите от следствието на обвинената и потърпевшите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР