Около €200 милиона на година са преките загуби за бългаския

...
Около €200 милиона на година са преките загуби за бългаския
Коментари Харесай

Финансовото изражение на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция

Около €200 милиона на година са директните загуби за бългаския бизнес всяка година, заради обстоятелството, че страната ни към момента не е част от сухопътния Шенген. Това демонстрират експертните оценки, обявиха за Money.bg от Камарата на автомобилните превозвачи.

На този декор, общите загуби за страната ни от това, че не част от шенгенското пространство са в размер на €4 милиарда за година, тъй като всяка десета стока за Европейски Съюз отива по въздух или вода. Добрата вест е, че от края март този експорт ще се отпуши. Лошата е, че сухопътните граници с Гърция и Румъния ще останат, най-малко още известно време.
 Снимка 648572
Източник:

Според данните, общият експорт на България към Европейски Съюз е в размер над 42 милиарда лв. за интервала от януари до септември 2023 година.

Дългото очакване по границите с Гърция и с Румъния обаче води до огромни разноски за заплати на водачите и до обезценка на камионите. С чакането пораства и цената на стоките, които се транспортират по суша.
 Ще летим по нов метод от летищата в страната: Какво се трансформира за пасажерите с влизането ни в Шенген
Ще летим по нов метод от летищата в страната: Какво се трансформира за пасажерите с влизането ни в Шенген

Колко очакване по опашки ще си спестим?

Всеки ден закъснение на стоката е загуба и за българската стопанска система.

" Влизането на страната ни във въздушния и морския Шенген е потребно, само че ниенНастояваме за съответна дата за присъединението ни и със сухопътните граници, тъй като всеки един ден закъснение на стока е загуба за българнката иконмика ", разяснява Димитър Димитров - предс. на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

" Разходите за горивата са двойни, инфлацията се усилва. И колкото повече един камион стои и чака, толкоз повече би трябвало да заплаща за това, че не прави никаква услуга през това време ", акцентира Йоанна Лалова - зам.-председател на Европейския транспортен клъстер.

Туризмът също губи пари. Оставането на страната ни отвън Шенген по суша след 31 март тази година значи още веднъж очакване на рейсовете с туристи по границите.

" И напълно в реда на нещата, това усилва времето за пътешестване и надлежно разноските на туристическите компании. Ако пътуването с чакането се удължава повече време, ногава по закон сме длъжни да разполагаме с втори водач, което пък води до по-висока цена ", разясниха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите организации (БАТА).

От 31 март, когато България влиза в Шенген, към този момент по въздух и вода, ще се отпуши експорт за най-малко 4,2 милиарда лв.. Това е цената на стоките, които са отишли към други страни от Европейски Съюз през 2023 година с въздушен и корабен превоз. Или казано другояче - една десета от целия експорт на България, демонстрира информация на Национален статистически институт.

Отпадането на граничните инспекции ще значи по-малко разноски за бизнеса и по-бързо напредване на стоките. Положителният резултат може да е и по-голям, тъй като смяната може да накара от ден на ден експортьори и спедитори да се насочат към корабите и самолетите.

Въпреки това, пълноценното приемане на България в Шенген ще е това, което ще даде доста по-бърз достъп на българските артикули до пазарите в Западна Европа. И е това, което ще генерира доста по-големи доходи за българската стопанска система.
 Бойкот на австрийския бизнес поради
Бойкот на австрийския бизнес поради " Шенген ", има ли смисъл и до какво ще докара

Бизнесът у нас влезе в неприсъствен спор
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР