Около три четвърти от газа, който Petroceltic добива в Черно

...
Около три четвърти от газа, който Petroceltic добива в Черно
Коментари Харесай

Добивът на газ от находище "Галата" е нараснал с 300%

Около три четвърти от газа, който Petroceltic добива в Черно море, идват от блок " Галата "

© Petroceltic Още по тематиката
" Булгаргаз " излезе на облага от 36 млн. лева за деветмесечието

Доставките на природен газ се усилват с 8.8% по отношение на предходната година
22 ное 2016
Българинът Анжело Москов към този момент управлява Petroceltic

Дъщерното " Петрокелтик България ", което добива газ в Черно море, е с ново управление
10 юли 2016
Офшорка на българин може да купи концесионера на находище " Галата "

Предложението е на учредената от Анжело Москов Worldview, а алтернативата е Petroceltic да бъде ликвидирана
5 юни 2016
Добивът на газ на Petroceltic oт Черно море е намалял близо четири пъти

Ирландската компания е вложила 2 млн. $ в находищата си в България за първото полугодие на 2015 година
7 окт 2015

Доказаните и евентуалните ресурси от трите блока в Черно море се правят оценка на 566 млн. куб.м.Добивът на природен газ от находище " Галата " в шелфа на Черно море е повишен с 300%, откогато концесионерът " Петрокелтик България " смени притежателя си. Това излиза наяве от известие на ирландската Petroceltic, която преди година беше поета от най-големия си заемодател Worldview. Компанията е записана на Каймановите острови и е учредена от българина Анджело Москов.

Въпреки увеличеното произвеждане приходите на " Петрокелтик " през предходната година са траяли да понижават (виж таблицата), като най-вероятната причина за това са по-ниските цени на газа. Данните демонстрират още, че компанията от ден на ден разчита на продажби на търговци на природен газ, защото количествата към " Булгаргаз " доста са спаднали.

Новите притежатели считат да продължат активността си в България и даже възнамеряват вложения, въпреки че към този момент не афишират съответни планове. Очакванията им са през идната година блок " Каварна-изток " да бъде обвързван и да стартира да доставя газ.

Продажби

" Петрокелтик България " (заедно с локалния клон на Petroceltic SARL) държи концесията за рандеман на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - " Галата ", Калиакра " и " Каварна ". Основният от тях е " Галата ", който обезпечава към три четвърти от цялото количество. По информация на Petroceltic през предходната година компанията е добивала приблизително по 212.4 хиляди куб.м газ дневно, или към 78 млн. куб.м за годината. Няма данни за създадените размери през 2015 година, само че съгласно Petroceltic, откакто Worldview е станал притежател през юли 2016 година, добивът е скочил 300%.

Допреди няколко години " Петрокелтик " продаваше съвсем цялото количество на държавния търговец " Булгаргаз ", само че опитваше да доставя и на други клиенти (включително на торовия цех " Агрополихим " ), с цел да си обезпечи по-добри цени. Данните на " Булгаргаз " демонстрират, че през последните години държавното сдружение е купувало все по-малко газ от " Петрокелтик ", като за 2016 година количеството е спаднало 11 пъти по отношение на миналата година (виж таблицата). Няма нарастване на доставките и към завода в Девня. " Напротив, количествата даже понижиха, а и като цяло са незначителни ", сподели изпълнителният шеф на " Агрополихим " Васил Александров за " Капитал ". Според информация на уеб страницата на Petroceltic обаче газът се продава на няколко локални газоразпределителни компании и търговци на природен газ.

Планове

Petroceltic ще продължи да работи и да влага в България, само че чака по-близко съдействие с страната и подобаващ капиталов климат. Това стана ясно след посещаване на управлението на ирландската компания при започване на месеца, по време на което са извършени срещи с енергийния министър Теменужка Петкова, английския дипломат Ема Хопкинс и представители на бизнес организации.

От сдружението не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " дали обмислят съответни планове и дали имат интерес към създаване на нови залежи. Потенциална поддръжка от страната може да се търси за един от старите планове на компанията. Още преди близо 10 години предходният притежател - Melrose, предложи да трансформира находище " Галата " в газохранилище, само че концепцията по този начин и не получи развиване.

След промяната на собствеността предходната година новият основен изпълнителен шеф на Petroceltic Доналд Уолкът сподели за " Капитал ", че " Галата " е остарял и зрял актив и опциите му имат граници. " Надяваме се обаче, че можем да повишим добива, това е едно от нещата, в които аз и екипът ми сме положителни ", разяснява той и добави, че главната цел за момента е стабилизиране на компанията. " Искаме да опростим активността и да се фокусираме върху добива в България и Египет, както и върху създаването на находището в Алжир ", сподели Уолкът.

Данните на Petroceltic демонстрират, че към края на 2016 година потвърдените и евентуалните ресурси от трите блока в Черно море се правят оценка на 566 млн. куб.м. През 2010 година компанията откри почти 272 млн. куб.м газ в " Каварна-изток ", като проектите бяха синьото горива да потече към платформа " Галата " по съществуващата тръба на блок " Каварна " през 2016 година Новите прогнози на сдружението са това да стане през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР