Около 40% от пациентите със сенна хрема правят и астма.

...
Около 40% от пациентите със сенна хрема правят и астма.
Коментари Харесай

Доц. Стаевска: Около 40% от пациентите със сенна хрема правят и астма

Около 40% от пациентите със сенна хрема вършат и астма. Това сподели в ефира на бТВ доцент Мария Стаевска, шеф на Клиниката по алергология в Александровска болница. „ Това е най-честата хронична болест в детска възраст, която основава изключително огромни проблеми в учебно заведение “, добави лекарката.

Доц. Стаевка успокои, че поленовата астма не е нещо ужасно и се управлява добре с медикаменти и даже може да бъде излекувана с подобаваща имунотерапия, назначена от алерголог.

Оплакванията може да стартират още от ранна детска възраст. Пикът на сенната хрема нормално е в тийнейджърска възраст. Доц. Стаевска посочи, че не е невероятно на 30 или 40-годишна възраст човек да отключи сенна хрема.

Веднъж към този момент развита, астмата се управлява с лекарства. Доц. Стаевска посъветва бременните и майките с дребни деца да не пушат, тъй като това усилва шанса децата им да станат хронични астматици.

„ Това е другият проблем. Все още астмата убива, макар че грижата за астматиците е доста по-добра в актуалната медицина. Има лекуване, само че пациентите не го употребяват. Инхалаторните кортикостероиди не са най-лошото нещо, което може да се случи на човек. Помпите са, са за не се взимат орални кортикостероиди. Направени са по този начин, че да влиза доста малко и единствено да потиска възпалението, без да пречи на индивида “, изясни алерголотът.

В България най-вече пациенти имат алергии към треви. „ Хубаво е тези хора да заобикалят да се движат в паркове в пика на цъфтежите. Когато се прибират у дома, да измиват ръцете си. Носенето на маска също значително защищава “, посъветва още доцент Стаевска.

Алергологът означи още, че хроничните неинфекциозни заболявания в актуалния свят се усилват от ден на ден – автоимунните, алергичните, туморите, затлъстяването, сърдечносъдовите, аутизмът и други. Ако не се вземат незабавни ограничения, най-вероятно това ще продължи, предизвести тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР