Около 1,4 милиона деца на възраст под пет години страдат

...
Около 1,4 милиона деца на възраст под пет години страдат
Коментари Харесай

Около 1,4 милиона деца страдат от недохранване в Южен Судан

Около 1,4 милиона деца на възраст под пет години страдат от недохранване в Южен Судан, след наводненията и междуобщностните спорове. Това съобщи  в петък английската благотворителна организация Save the Children, представена от Агенция Франс Прес.

В него се споделя, че най-младата страна в света, която има най-вече селско население, преживява  " най-тежката си гладна рецесия " от независимостта от Судан през 2011 година

" Ситуацията се утежни през последните месеци, като повече от 615 000 души са наранени от невиждана четвърта поредна година на наводнения, унищожава жилища и годишна продукция ", се споделя в изказване на Save the Children.

Случаите на малария и ухапвания от змии също порастват, като децата и дамите са изключително наранени.

Наводненията, съчетани с циничен кръг от често смъртоносни междуетнически спорове, прокудиха хиляди хора от домовете им, сподели благотворителната организация, призовавайки интернационалната общественост да не " подценява Южен Судан или да отклонява финансиране към други рецесии ".

Около 909 000 души са били наранени от наводнения в девет от 10 щата, съобщи Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) във вторник.

Южен Судан, сходно на доста страни в Африка на юг от Сахара, пострада от последствията от войната в Украйна, която докара до скок на международните цени на храните и горивата.

Стойността на локалната валута също е спаднала с близо 40 % тази година.

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации предизвести през март, че повече от 70 % от 11-те милиона поданици на Южен Судан ще бъдат изправени пред рисков апетит тази година заради естествени бедствия и принуждение.

Save the Children прикани водачите, които възнамеряват да участват на срещата на върха за климата COP27 през ноември в Египет, да усилят финансирането, с цел да оказват помощ на уязвимите общности и децата да изградят резистентност против климатични бедствия и разтърсвания.

" Първото потомство деца от Южен Судан пораства в този момент и ние не би трябвало да ги подвеждаме, като разрешаваме Южен Судан да се трансформира в забравена рецесия ", сподели шефът на страната Джиб Рабилтосапорн.

Една от най-бедните народи на планетата въпреки огромните ресурси от нефт, Южен Судан влиза от рецесия в рецесия от независимостта, като съвсем половината от живота ѝ като нация е минала във война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР