Огромният Starship на SpaceX излетя в небето вчера, но космическият

...
Огромният Starship на SpaceX излетя в небето вчера, но космическият
Коментари Харесай

National Geographic: Ето защо зрелищният взрив на Starship все пак е успех

Огромният Starship на SpaceX излетя в небето през вчерашния ден, само че галактическият транспортен съд и неговият ускорител не съумяха да се разделят, завъртяха се в небето, преди да се разпаднат и да паднат в Мексиканския залив.

Въпреки това, както написа The National Geographic в собствен коментарен материал, това беше исторически миг. Става въпрос за политането във въздуха на най-голямата и най-мощна ракета, летяла в миналото. Тълпите от хиляди чуха — и усетиха — от 8 километра разстояние титаничния гръм на десетки от 33-те мотора на високата 120 метра ракета, които се задействат по едно и също време.

Никой не изглеждаше отчаян, даже SpaceX, която похвали обстоятелството, че въобще е изхвърчала и се е отлепила от стартовата площадка, единствената част от оборудването, която не се смята за разходна. Възгласите на тълпите, събрани на плажовете източно от Браунсвил, отговаряха на обещанието на създателя на SpaceX Илон Мъск. " Може би триумф “, предвижда той за опита за полет предходната седмица в Twitter. " Гарантирано неспокойствие. “

" Като летателен тест беше къс. Подобни взривни финали са потресаващи и не са норма за галактически полети. Но унищожаването на ракети е част от дизайнерския етос на SpaceX и една от аргументите тълпите да се тълпят при тези изстрелвания на прототипи. Компанията чака нейните прототипи да бъдат изгубени, разчитайки на събирането на сериозни данни за бързо планиране и тестване на идващия първообраз.

Повече от 20 минути след изстрелването чиновниците на SpaceX се събраха в празнични групи, аплодирайки и прегръщайки се. Вълнението беше непресторено - компанията счита това за триумф.

Гледаха също чиновници на НАСА, които предоставиха първото си кацане с екипаж на Луната в ръцете на SpaceX. Докато триумфът на SpaceX разчита на поемането на опасности в името на скоростта, триумфите на галактическата организация на Съединени американски щати се основават на завещание от обсъждане и нерешителност.

Ракетата, създадена в крайбрежната фабрика на SpaceX, има две солидни елементи, Super Heavy бустер и горен галактически транспортен съд, наименуван Starship. Ключова цел на днешния тест беше да се дефинира дали частите могат безвредно да се разделят по време на полет с висока скорост.

На две минути и 52 секунди високият 50 метра галактически транспортен съд Starship трябваше да се отдели от своя 70-метров бустер. Но това по този начин и не се случи, причинявайки това, което е евфемистично разказано като " бързо непланирано демонтиране “.

Бъдещите версии на Starship ще могат да носят повече от 150 тона в орбита - 60 тона повече от Falcon Heavy на SpaceX - и да кацат на други планетарни тела като Луната и Марс. Такава ракета може да промени динамичността на изстрелванията в околоземна орбита и дълбокия космос, като носи повече и по-големи потребни товари при едно изстрелване. НАСА също по този начин възнамерява да употребява галактическия транспортен съд за кацане на астронавти на лунната повърхнина незабавно след декември 2025 година като част от програмата " Артемида “ (Artemis).

Мъск желае да употребява Starship, с цел да господства на пазара на тежки ракети и да колонизира Марс. Но този първи полет беше нещо доста повече от триумфа или неуспеха на всеки един милиардер. Starship и неговият ускорител привлякоха клиенти от галактическите туристи до Министерството на защитата, което желае да употребява ракетата като метод за транспорт на товари на всички места по Земята единствено за 30 минути.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР