Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България.

...
Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България.
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява

" Продължава трайната наклонност за понижаване на миграционния напън към България. От началото на тази година нелегално пробвали да преминат българо-турската границата са към 12 000 лица от трети страни. За същия интервал на предходната година са били 42 000 ".

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на церемонията по разкриване на " Сигурна зона " за непридружени деца в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

" От началото на миграционния напън към страната ни през далечната 2013 година до през днешния ден всички извървяхме дълъг и сложен път, само че непроменяемо следвахме задачата си – да изградим нужния потенциал и като европейска страна да осъществим отговорностите си към тази целева група деца. Важна стъпка в тази посока беше развиването на националната правна рамка за непридружените деца чужденци, която беше изчезнала основа за надграждане на националната ни система, установяване на отговорностите на всички участници в процеса на обгрижването им и взаимоотношения сред другите институции. С поредност от промени в главните нормативни актове бяха основани нужните гаранции за отбрана на главните права на непридружените деца чужденци. Паралелно с това започва построяването на административния потенциал на институциите за работа на виновните чиновници с тази характерна целева група деца. Министерство на вътрешните работи целеустремено стартира профилирана подготовка на полицейските чиновници, които влизат в първи допир с тези деца все още на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от образованията бяха осъществени с скъпото съдействие на представителствата на организациите на Организация на обединените нации в България ", съобщи министър Калин Стоянов. 

Той акцентира, че към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и малолетни лица, арестувани при опит да преминат незаконно границата ни, е приоритет за всички институции, които реализират първичен банкет. Единствено по този метод може да бъдат обезпечени отбрана и съответни грижи на тези деца. 

Стоянов удостовери, че има по-малко арестувани навътре в страната. " Положението е извънредно умерено. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със напълнен потенциал не повече от 25% ", удостовери Стоянов.

В приветствието си Кристина де Бройн, началник на УНИЦЕФ в България, оцени високо и благодари на вътрешния министър и неговия екип за взаимната работа и задълбочаващото се съдействие в името на закрилата и сигурността на децата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също беше посетител на откриването на " Сигурна зона за непридружени деца бежанци " в Регистрационно-приемателния център в град Харманли. Сигурната зона в Харманли е основана взаимно с Държавната организация за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР