До 15 юни 2024 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления

...
До 15 юни 2024 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления
Коментари Харесай

Ако произвеждате този плод и сте го застраховали, държавата ще ви върне до 80% от парите, но трябва да направите още една стъпка

До 15 юни 2024 година гроздопроизводителите могат да подават заявки за финансиране по намеса " Застраховане на реколтата " от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България 2023-2027 година

За подкрепяне могат да аплайват гроздопроизводители, отглеждащи винени сортове – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Те би трябвало да са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 година Припомняме, че преди подаването на документи в ДФЗ, лозарите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Допустими за финансиране са застрахователни опасности за естествени бедствия и неподходящи климатични условия, които са унищожили над 30% от междинния рандеман в стопанството. Загубите се пресмятат на база на предходния тригодишен интервал или междинното количество за три години предвид на предходния петгодишен интервал, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност.

Към застрахователните опасности, които се подкрепят, са включени неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша), както и загуби, породени от нашествия от вредители.

Отпуснатата финансова помощ може да е до 80% от цената на застрахователните награди. 3 973.43 лева е допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне през финансовата 2024 година

Заявленията се подават по електронен път през самостоятелния профил на претендента или на упълномощено от него лице в Системата за електронни услуги /СЕУ/.

За въпроси, свързани с подаването на заявките, претендентите могат да се обръщат на посочените на интернет страница на ДФЗ телефони в работни дни от 09 до 17,30ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР