Огромен ръст на ухапаните от кърлежи във Варненско, отчита РЗИ

...
Огромен ръст на ухапаните от кърлежи във Варненско, отчита РЗИ
Коментари Харесай

Кърлежи налазиха Варна

Огромен растеж на ухапаните от кърлежи във Варненско, регистрира РЗИ за интервала 29 март - 4 април. 36 индивида са докладвали за близка среща с рисковото насекомо единствено през миналата седмица. 27 от тях са от Варна, а останалите 9 са в границите на региона, оповестява уеб сайтът „ Черно море “.

Първото за годината косене на тревни площи стартира във всички региони на Варна едвам преди дни. Според графика се чака дейностите да приключат в края на месец май, като това зависи и от метеорологичните условия. 

Дотогава внимавайте къде ходите тъй като ухапването от кърлеж нормално е безболезнено, по тази причина постоянно остава неусетно. Заразяването на човек става посредством захапване от възпален кърлеж, по рядко посредством смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са нужни приблизително 1-2 дни, заради което ранното събаряне на запития кърлеж е най-хубавата профилактика. Възможно е заразяването да стане единствено часове след запиването на кърлежа.

Кърлежът би трябвало да се в профил бързо, само че доста деликатно, поучават от РЗИ. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може елементарно да се изтегли и с ръка, само че наложително с ръкавица. Отстраняването би трябвало да стане посредством последователно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много необятно публикувана процедура е да се върти назад на часовниковата стрелка, само че това е безусловно неправилно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му уред да остане в кожата, което да наложи в допълнение хирургическо премахване.

Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена съчка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния уред на кърлежа, което усилва възможностите за предаване на възможна болест.

По същия метод би трябвало да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР