Огнян МинчевРеалните измерения на руското влияние върху българската стопанска и

...
Огнян МинчевРеалните измерения на руското влияние върху българската стопанска и
Коментари Харесай

Провалихме се – ще чакаме следващите поколения да проведат сериозна ревизия на руското стратегическо влияние в България

Огнян Минчев

Реалните измерения на съветското въздействие върху българската стопанска и политическа система занапред би трябвало да бъдат очертавани в тяхната целокупност и уточненост. Същото се отнася и до въздействието, което проведената хибридна агитация, трансформирала България в пространство на война на евразийския империализъм против Европа и Запада като цяло, упражнява върху съзнанието и картината за света на все по-голям брой българи.

Войната в Украйна основава удобна среда за изясняване границите и дълбочината на съветското стратегическо навлизане в българското общество. Проблемът е в това, че няма кой различен с изключение на българската страна да организира процеса на действителна идентификация на параметрите на съветското въздействие. За страдание, положението, в което се намират държавните институции не благоприятства реализирането на сходна виновна задача в интерес на националния ни интерес.

Българското държавно управление се състои от четири плюс една (Радев) фракции и единствено две от тях имат подготвеност за

сериозна " проверка " на съветското стратегическо въздействие в България

Не е належащо да се стопираме в детайли за какво Р. Радев и Българска социалистическа партия не биха създали безусловно никакво изпитание в тази посока. Те даже не биха се съгласили с откритото - или даже завоалираното слагане на сходна задача. Има Такъв Народ и техните забулени в мъгла връзки и зависимости с корпоративния бранш в България също не биха разрешили една сериозна идентификация на въздействието на Москва върху българската страна и общество. " Продължаваме промяната " и Демократична България биха се нагърбили с сходна задача, само че до каква степен двете обединения имат задоволителен потенциал - политически и експертен - да се оправят с нея е въпрос, чийто отговор също не би бил еднопосочен.

Съществува един колорит на политическа взаимозависимост на българските политически партии и управнически екипи от Москва, който би трябвало да се има поради когато оценяваме възможностите на страната да увеличи равнището на своя суверенитет по отношение на арогантното нахлуване на съветски корпоративен, агитационен, шпионски и чисто политически надзор върху България. Има политически фигури и цели партии, които непринудено, по силата на своята дълготрайна - или ситуационна идентификация с проруските позиции в българската политика играят

осъзната и доброволна роля на съветски лобисти

в България. Част от тях имат вяра, че ориентацията на България към Русия е сърцевината на българския народен интерес, само че по-голямата част - вярващи или не - са и доста добре платени.
Една друга част от българските политици и партийни структури са уверени в във обстоятелството, че българският народен интерес е в дълготрайната и динамична интеграция на страната ни в Европа и Запада. Те обаче са принудени - с повече или по-малко напън - да вършат взаимни отстъпки пред надменно присъстващия и безусловен интерес на Москва, защитаван с изнудване, закани и великодушна корупция. До какви равнища на корупционно прелъщение работи политическата почтеност? Отговорът на този въпрос е, несъмнено, самостоятелен. Но " братушките " нормално са подготвени да отидат и да покорят всяка граница на самостоятелна честност. Ако тя се окаже прекомерно висока - има и други способи:

опасност с прелом, с компромат, със разпра

Българската олигархична система на " превзетата страна " не си разрешава постоянно опасности да издига в основни държавни позиции същински самостоятелни хора. Ако въпреки всичко това се случи - натискът върху самостоятелната честност, както към този момент казахме, е задоволително мощен, с цел да може изкушението - или страхът да преодолеят бариерите на честността.

Пиша за всичко това, тъй като би трябвало да имаме поради тези елементи от цялостната картина, в случай че желаем - по един или различен метод - да преодолеем най-малко отчасти олигархичния надзор върху " превзетата страна ".
Освен институционални, политически и измерения на самостоятелна честност, казусът за българската социална и държавна взаимозависимост е претрупан и със значими исторически и културни предусловия и условия. Българската олигархия е обвързвана с съветските корпоративни, шпионски и политически кръгове, контролиращи страната ни през връзките на доста десетилетия съдействие, преданост и принадлежност към културата на евразийската " вертикала на властта ", която носи освен система от привилегии, облаги и закани за непочтеност. Тя носи и избран повсеместен светоглед, който виждаме да се практикува нашироко от мнозина българи на управителни позиции в стопанството, страната и обществения живот - с изключение на практикуването му от много напълно " елементарни " жители.

Задачата да се преодолее това завещание на евразийски примитивизъм и авторитаризъм - в корпоративния бранш, в политиката и в публичното схващане - е грандиозна по своите измерения и провокации. Ние не разрешихме - даже в избрана степан - тази задача през изтеклите 30 години на демократична промяна, по тази причина в този момент ще би трябвало да я пре-възложим на идващите генерации българи. Те ще би трябвало да я разрешат, в случай че желаят да живеят обикновено. Ако желаят България да я има и да бъде почтена страна, обитаваща свят на почтени хора.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР