Огнян Минчев*Както навсякъде по света, в България има значителна общност

...
Огнян Минчев*Както навсякъде по света, в България има значителна общност
Коментари Харесай

Защо авторитети на българската алтернативна духовност тиражират измислици и лъжи в защита на Путин и руската агресия в Украйна?

Огнян Минчев*

Както на всички места по света, в България има забележителна общественост от хора, които имат деен интерес в областта на духовността. Под нематериалност разбираме освен проведената вяра, само че и всички тези полу-институционализирани групи и придвижвания, които се занимават с духовни знания и духовни практики. Бялото приятелство - или почитателите на Петър Дънов е единствено едно от тези придвижвания, може би най-значимото и най-тясно обвързвано с българската традиция на духовно развиване оттатък границите на проведената вяра.

От време на време проследявам деянията на тези духовни придвижвания и на техните престижи - в електронни издания, YouTube и други източници. Прави усещане, че огромна част от тези хора, които се смятат за престижи и водачи на духовните общности, с лекост минават границата сред духовно знание и интерпретация, и политическо познание и интерпретация. Нещо повече - те употребяват личните си духовни прозрения (каквато и да е тяхната надеждност и произход) за директен мотив в политическия спор. Една забележителна част от тях прави

директна, не съответстваща на никакви обстоятелства агитация на Путиновия режим,

изключително в подтекста на актуалната му експанзия в Украйна.

Слушам запис по YouTube на прочут пловдивски доктор - почитан преподавател в средите на духовните придвижвания. За да илюстрира своите езотерични тези, докторът си разрешава следните изказвания. " Малко хора знаят, че навлизането на Путин в Крим през 2014 година се прави единствено три дни преди полуостровът да бъде окупиран от огромна ескадра американски военни кораби, поканени от украинския президент да се разположат за непрекъснато в Крим. За тях са били построени жилища, комплекси и всичко належащо... " Спирам с цитата дотук. Всеки поне способен в областта на руско-украинския спор и даже единствено в областта на интернационалните връзки човек знае, че безусловно нищо от това не е истина. Изразявам се внимателно, с цел да не го назова по достолепие - чиста неистина и небивалица. Преди всичко, при нахлуването на " зелените човечета " в Крим през 2014 година публично президент на Украйна е към момента Виктор Янукович. Той към този момент е " в конспиративност ", само че различен президент на Украйна по време на нашествието в Крим няма. Няма кой с изключение на промосковският Янукович " да е поканил " американската флота в Крим. Но даже и да го е направил - сходно " настаняване " е немислимо от гл. точка на разпоредбите в интернационалния живот, още по-малко в случай че става скрито и без съответни политически решения във Вашингтон, каквито никаква институция в Америка не е взимала.

Проблемът на този вид " духовни разбори " е не просто тяхното користолюбие към съветската позиция във всичко - да речем, че това користолюбие е наследено от учението на Петър Дънов. Проблемът е, че тези лекции и съдържащите ги

измислици и лъжливи изказвания в отбрана на съветската експанзия се вършат от лектори с нравствен престиж,

изправили се пред публика, пристигнала да получи духовно познание. Заедно с духовното познание - неговата стойност не съм способен да оценя - тази публика получава индоктринация по политически - геополитически проблем, аргументирана " духовно ". Защо се прави това? Първото допустимо пояснение е - тъй като лекторът е заплатен или изпратен като настоящ хибридчик в духовна среда. Допускам, че има и такива, само че в тази среда те не доминират като престижи. В общността на духовно търсещите (в общностите на духовно търсещите) има престижи, които са получили своята лидерска легитимност през дълги години на свои лични духовни търсения и тяхното шерване с другите.

Второто допустимо пояснение е обвързвано с събитието, че забележителна част от общността на духовно търсещите принадлежи към това, което на Запад се назовава " ценностен ъндърграунд " - или цялост от публични придвижвания, опълчени на съществуващото публично статукво - икономическо, политическо, идейно, културно. Визиите на тези духовни - или квазидуховни различни културни придвижвания носят в себе си доста огромен таен капацитет. Тяхното пояснение за огромна част от явленията на актуалния свят са част от " теории на заговора " - нещо типично за еклектичната алтернативност на многообразната духовна просвета отвън проведената вяра. (Част от последователите на проведената вяра също принадлежат към многоликата общественост на " конспирологията " ).

На българска почва

" ъндърграундът " на различната духовна просвета също е най-вече антизападен -

заради принадлежността на България към Запада и заради наследството на русофилските хрумвания на редица духовни престижи - най-значим измежду които е създателят на Бялото приятелство Петър Дънов. Така в модерна България се появяват общностите на застрашените от " кемтрейлс ", загрижените - в доста връзки основателно - от резултатите на глобализацията, материализма, бързата културна смяна, провидяна като тактика за заличаване на духовността.

В този подтекст избрани престижи на духовната общественост, стимулирани от източници, които единствено те си знаят, популяризират бруталния и първичен диктаторски режим на Путин в Москва като " духовна опция " на " бездуховния Запад ", който служи на " Мамона " и се стреми да унищожи нашето бъдещо духовно избавление... Защото Путин няма общо с " Мамона ", нали? Защото да нападнеш прилежаща мирна страна и да убиваш невъзмутимо хиляди почтени хора - деца, старци, в това число хора, принадлежащи към прословутия ти " Русский мир " - несъмнено е демонстрация на изключително авангардна нематериалност.
Кой в българските среди на духовната просвета - публична, църковна и различна, езотерична - цели да измами българите, представяйки един безсъвестен и нечовечен сатрап и агресор като Путин в ролята на избавител и " герой за нематериалност "? Пловдивският доктор и другите престижи на българската различна духовна просвета най-добре знаят отговора на този въпрос. Само че надали ще го споделят с нас. Дали не им доближават действителни познания за същинската трудност на актуалния живот и актуалния свят - и се стремят да прикрият неналичието им с известни клишета на хибридната агитация? Дали са изпаднали в типичното за духовните хора прелъщение, което църквата назовава " хубост "? Дали някои от тях в действителност не са " продали душата си на дявола ", с цел да се осмелят да видят опция и избавление там, където има експанзия, човеконенавист и примитивна всеобща свирепост? Аз нямам обстоен отговор на тези въпроси. Мисля, че би трябвало да ги слага. Отговорите могат да дойдат от разнообразни страни.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР