Официално споразумението на Преспа не е в сила и то

...
Официално споразумението на Преспа не е в сила и то
Коментари Харесай

Споразумението от Преспа все още не е в сила

Официално съглашението на Преспа не е в действие и то ще влезе в действие законно и публично след утвърждението на протокола за участие в НАТО от гръцкия парламент, съобщи министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос в изявление за гръцкото радио News247, представен от БГНЕС.
„ Пълното официално влизане в действие на съглашението ще стане след утвърждението от нас на протокола за участие. Съответно ще има дребен интервал от време, в който, макар че съглашението е признато, официално и правно, не е в действие ”, споделя Катругалос, добавяйки, че след ратификацията от гръцкия парламент, македонският министър председател продължава да употребява името Македония, а не Северна Македония, нещо, което провокира реакции в гръцките медии.
Той изяснява, че незабавно щом Договорът от Преспа влезе в действие, ще стартират значими договаряния за усилване на двустранното и икономическото съдействие на двете страни.
„ Открива се интервал на доста усъвършенстване, надграждане на икономическите и общо двустранните ни връзки със прилежащата ни страна. На идващия ден след формалното влизане в действие на съглашението ще стартираме договаряния за това по какъв начин да се употребяват европейските фондове за взаимно развиване на района, по нашите граници, в Преспа и по какъв начин можем да засилим нашето двустранно икономическо съдействие “, сподели Катругалос.
Що се отнася до изказванията на „ Нова народна власт “, че те, в случай че дойдат на власт, като държавно управление ще употребяват несъгласие за пътя на Македония към Европейския съюз, Катругалос споделя, че това е израз на липса на политическа почтеност.
„ Споразумението от Преспа ясно декларира, че сме съгласни с началото на договарянията за присъединение, по този начин написа в текста и това явно значи, че резервираме всички благоприятни условия, които имаме, както имаме за всички прилежащи страни от Западните Балкани, които поддържаме за европейската вероятност, само че с две предпоставки: съблюдаване на европейското законодателство и добросъседски връзки “, изясни Катругалос, добавяйки, че в случай че " договорът не се извършва, ще им подсещаме на всеки стадий от договарянията за техните отговорности ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР