Офертите на четиримата кандидата бяха отворени на публично заседание във

...
Офертите на четиримата кандидата бяха отворени на публично заседание във
Коментари Харесай

Четири екипа искат да управляват държавния Фонд за рискови инвестиции

Офертите на четиримата претендента бяха отворени на обществено съвещание във Фонда на фондовете

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Подадени са седем предложения за мениджъри за трите фонда за стартъпи

Това е последният стадий от състезанието на Фонда на фондовете
4 юни 2018
Фондът на фондовете ще търси мениджъри на 67 млн. лева рисков капитал

Ако следващият конкурс на държавната конструкция приключи сполучливо, парите би трябвало да стигнат до новаторски стартъпи
16 май 2018
Осем претендента не престават в състезанието за мениджъри на новите фондове за стартъпи

Два месеца след отварянето на поръчките Фондът на фондовете направи първо класиране
14 яну 2018 Фондът ще може да влага в едно сдружение ще са от 1.5 до 7 млн. лева.Четири претендента обявиха интерес да ръководят фонд за рискови вложения, финансиран с 47 млн. лева обществен запас през държавния Фонд на фондовете. Сред тях са известни в капиталовите среди имена като " Блек пийк венчърс ", само че има и по-слабо познати сдружения. Изискване към всички е да обезпечат 30% спомагателен запас (20 млн. лева.) за фонда, и за фирмите, в които ще се влага.

Планът е до края на август документите да бъдат прегледани от държавната конструкция и утвърдените участници да бъдат поканени да подадат ценови предложения. Това значи, че надали фондът ще проработи до края на годината. Предварителните планове са публичната поръчка да е на стойност 4.5 млн. евро, т.е. разноските на фонд-мениджъра да са в размер на 18% от сумата на вложения запас. Но пък фондът може да има и доста висока възвръщаемост.

Кой желае да е управител

Малко повече от месец след обявлението на поръчката за избор на фонд управител, който да ръководи инструмент за рискови вложения, до 25-и юни бяха получени четири заявки, а ден по-късно документите бяха отворени пред комисия на Фонда на фондовете. Кандидатите са сдружението " Морнинг сайд хил ", което и различен път се е появявало в състезания на държавната институция, само че е отпадало поради непълна документи. То е учредено от пет участника, водещи от които са Павел Велков и Екатерина Велкова. Любопитното е, че в консорциума влиза и " Дунавски консултинг " на юрист Деян Дунавски, който в предишен конкурс на Фонда на фондовете участваше независимо и бе конкуренция на " Морнинг сайд хил ".

Вторият претендент е " Опортюнити кепитъл мениджмънт ", учредено от някогашния изпълнитерен шеф на Българска банка за развиване (ББР) Билян Балев, Стефан Василев, Елеонора Соколарски, Матиас Колан и Лукас Хюсман.

Претендент за фонд управител е и " Болкан кепитъл венчърс " на Александър Ников, Васил Карджиев и Иван Грънчаров.

По реда на поръчките най-разпознаваемият в капиталовите среди " Блек пийк венчърс " се е присъединил четвърти, като в него вземат участие известни имена като Ивайло Господинов и Росен Иванов, които в този момент ръководят фондът на ЕИФ по Jeremie - Black Peak, както и Златолина Мукова и Константин Петров от фонда за рискови вложения NEVEQ.

Новата алтернатива за финансиране

Фондът за рискови вложения ще бъде основан с запас от 24.1 млн. евро от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014 - 2020. Те ще бъдат вложени през държавния фонд на фондовете, като мениджърът на фонда ще има ангажимент да обезпечи от странични вложители до 30% от общия запас. Това значи, че сумата за вложения може да доближи 67 млн. лева

Сумата, която фонд мениджърът би трябвало да набави, е в размер на 2% от общия запас, а съинвеститори могат да прибавят до 8%. Отделно схемата ще може да притегля и коинвеститори, които влагат запас дружно с фонда на равнище съответна компания.

Фондът ще работи за 10-годишен интервал, с опция за удължение с още две. Инвестиционният интервал в фирмите ще е 5-годишен.

Клиенти на фонда ще са високотехнологични и новаторски микро, дребни и междинни предприятия, на които ще се дава инвестиция против дял от капитала. Инвестициите в едно сдружение ще са от 1.5 до 7 млн. лева, като с изключение на финансиране, мениджърът ще би трябвало да даде и менторска помощ на получателя.

Според заявеното от Фонда на фондовете точно опитът в дялово вложение и привличане на частно финасиране от професионални вложители ще се смята за преимущество при оценяване на офертите на претендентите. От тях се желае да са взели участие като вложители в най-малко 5 компании през последните години, като сумата на инвестиции запас да е най-малко 5 млн. евро. Като критерии се желае и осъществени най-малко 3 изхода от вложения за 3 млн. евро през последните 7 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР