Одобрени са списъците със защитените специалности от професии и специалностите

...
Одобрени са списъците със защитените специалности от професии и специалностите
Коментари Харесай

Тези са 14-те професии, за които ще има недостиг на специалисти

Одобрени са описите със предпазените специалности от специалности и специалностите от специалности, по които в бъдеще се чака да има дефицит от експерти на пазара на труда, за образователната 2019-2020 година.

Те са обновени и допълнени, като към одобрените 29 предпазени специалности от специалности за актуалната образователна година са добавени 14 нови с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни транспортни средства и транспортни услуги. Такива са специалности като: механик геолог, корабен механик, механик по автоматизация, сондьор, корабоводител - компетентност морско корабоводене, уредник по употреба на жп инфраструктурата, служащ в растениевъдството, строителен механик - транспортно строителство, и други

Към листата със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда, са добавени три нови търсени специалности – машини и системи с цифрово-програмно ръководство, промишлена електроника и технология на органичните субстанции. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата листата са препоръчани от отрасловите министерства, от организациите на работодателите и признати от междуведомствена комисия. С прибавянето им към описите се основават условия за прецезиране на държавния план-прием и насочването му за образуване и осъществяване на качествено професионално обучение и образование на фрагменти за предпочитани стопански браншове, в които е налице слаб интерес от страна на учащите. Те основават и благоприятни условия за осъществяването на районни стратегии и планове, както и за образование по специалности в нови или високотехнологични браншове. Актуализирането на описите способства за превъзмогване недостига от готови фрагменти по специалности от специалности с значимо значение за пазара на труда и за икономическия напредък на националната ни стопанска система.

Нова е и препоръчаната смяна, с която е обезпечено правото на учениците да завършат образованието си при изискванията и по реда, по които са го почнали, в случай че се наложи изключване на компетентност от специалност от някой от обновените описи, прецизират от МОН.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР