Очаквам, че Путин ще има сериозни забележки, казва политическият анализатор

...
Очаквам, че Путин ще има сериозни забележки, казва политическият анализатор
Коментари Харесай

Какво посрещане да очаква Вучич при предстоящото си посещение в Кремъл

Очаквам, че Путин ще има съществени забележки, споделя политическият анализатор Бобан Стоянович, един от събеседниците на нашия вестник, който разяснява идното посещаване на президента Александър Вучич в Русия в светлината на аферата " съветски разузнавач ".

Бобан Стоянович е на мнение, че тази спекулация не може да мине без последствия за връзките сред сръбските и съветските публични представители. Според него би било необичайно, в случай че след аферата, в която съветски шпиони купуват информации от сръбски разузнавачи, това не бъде тематика на срещите на най-високо ниво.

" Сигурен съм, че идната среща няма да бъде прекомерно другарска. Очаквам, че Путин ще има съществени забележки. Аферата с шпионина явно съществува над една година, а се разкрива едвам в този момент, във времето, когато /сръбският представител в босненското Председателство/ Милорад Додик взема решение някои въпроси в Република Сръбска. Изглежда ми, че тези две неща са свързани, тъй като нямам доверие, че Вучич би разкрил аферата към шпионажа единствено поради Крушик /има поради изказванията, че бащата на вътрешния министър Небойша Стефанович получавал на занижени цени оръжие от фабриката Крушик във Валево, отхвърлени от вътрешния министър - бел. ред./ Можеше да измисли нещо друго и да се опита да прикрие това. Мисля, че тук има по-голяма история ", счита Стоянович.

Поради това той счита, че наред с връзките сред Сърбия и Русия една от основните тематики ще бъде и въпросът за Република Сръбска след най-новите събития там.

Бившият външен министър на СР Югославия Владислав Йованович не има вяра, че " шпионската спекулация " ще повлияе по-сериозно на по-нататъшната посока на връзките сред Сърбия и Русия. Оценката му е, че тези връзки се основават на доста по-значими и дълготрайни двустранни ползи.

" Разбира се, такива инцидентни случаи не могат да минат без " вписване ". Ако това " вписване " към този момент не е осъществено от една или друга страна, може да бъде упоменато, само че без директно въздействие върху по-нататъшната посока на двустранното съдействие, тъй като ползите са по-силни от този случай. Разбира се, всеки случай оставя своя диря и в бъдеще ще се държи сметка за това ", показва Йованович.

Той повтаря, че аферата няма да повлияе по-сериозно на връзките сред двете страни, само че прибавя, че ще има един тип предизвестие, че такива неща би трябвало да се заобикалят, в случай че се желаят поредно трайни връзки. " Неизбежно аферата ще бъде спометната, по-скоро апропо, като вписване на събитие от второстепенно значение, само че ще бъде включено в диалога. Това обаче няма да окаже въздействие, още повече че не знаем фона на всичко това: кой създаде този случай, които са тези лица, какво е предишното им. Не знаем това и евентуално по-голямата част от света в никакъв случай няма и да го узнае ", споделя Йованович.

Според него главният въпрос, на който не е даден отговор, е чий е ползата да се появи подобен случай, освен това със забавяне, в навечерието на толкоз значимо събитие като визитата на Вучич в Москва.

Да напомним - предишния декември, в пика на демонстрациите " 1 от 5 милиона " визитата на Путин оказа помощ на Вучич да стабилизира своята власт. Предишни години през декември Вучич пътуваше в Русия, а при започване на годината съветският външен министър Сергей Лавров посещаваше Белград.

Руското военно разузнаване ГРУ прави в Сърбия това, което е предписание и прави в Северна Македония и Черна гора, т.е. желае да дестабилизира тези страни, с цел да не влязат в Европейски Съюз и НАТО. Ще бъде ли това нова 1948 година и отменяне на резолюцията на Информбюро остава да се види, споделят импровизирано за " Данас " обособени западни дипломати, разяснявайки аферата " съветски разузнавач ".

Наши източници настояват, че " може да се стигне до тектонични разтърсвания и стратегически промени в сръбската политика, само че може и всичко да бъде заметено по този начин, че Сърбия да продължи да балансира сред Европейски Съюз и Русия ". Както акцентират дипломатите: " Очевидно сръбските публични лица са знаели и по-рано с какво се занимават съветските разузнавачи, само че са мълчали ".

Отделни събеседници от политическата сцена настояват, че сегашният състав на Народното събрание евентуално няма да одобри документа до празника Сретение /15 февруари/, с който да се удостовери военният неутралитет, което бе оповестено от президента Вучич. Те акцентират, че Народното събрание " работи поредно през декември, и след това до изборите няма да има доста нови съвещания ". Решението за военния неутралитет на Сърбия към този момент е признато, още през декември 2007 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР