Очаква се междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани

...
Очаква се междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани
Коментари Харесай

Междуведомствената комисия за експортен контрол на продукция за отбрана обсъжда оръжейни сделки

Очаква се междуведомствената комисия за експортен надзор на артикули, свързани с защитата, да разиска оръжейни покупко-продажби. Комисията утвърждава позволения за импорт, експорт и трансфер на артикули, свързани с защитата, на изделията и технологиите с двойна приложимост. Последните години регистрират спад на утвърдените позволения.

Данните регистрират спад на утвърдените позволения за артикули, свързани с защитата. През 2018 година те са били 887, а през 2019 година - 571.

За тези две години спадат и приходите от осъществения експорт. От 766 милиона евро на към 614 милиона и 406 хиляди евро.

През 2018 година от самостоятелни позволения за експорт са извоювани 6,4 млн. евро. През 2019 година - 10 милиона и 656 хиляди евро. Традиционни сътрудници за експорт на артикули с допустима двойна приложимост са Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, Съединени американски щати Турция, Сърбия, Германия. 2019-та година е била и последната, в която има оповестени обществени данни за работата на комисията. Обикновено те се оповестяват при приемането на годишните отчети в Народното събрание.

Преди дни министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова обърна  внимание, че комисията към този момент е образувана. И ще се опита да навакса забавянията поради политическите събития.

Нинова уточни, че на идното съвещание ще бъдат прегледани сред 100 и 110 покупко-продажби. Тя се застрахова, че цех „ Арсенал “ не е спирал да работи поради забавянето на разрешителните от междуведомствената комисия. Заводът разгласи, че стопира работа поради цената на тока и Covid-19. Но Нинова увери, че част от служащите извършват действия по контракти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР